Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Minden amerikainak jár az oltás májustól – az adófizetők négyötöde segélyt is kap

Szerző: | 2021. március 12., 06:43 | Amerikából jelentjük

Tömeges koronavírus-oltópont a floridai West Palm Beach városában (Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkésőbb május 1-jével mindenki jogosult lesz a koronavírus-oltásra, a Függetlenség Napján pedig már együtt ünnepelhetnek az amerikaiak – jelentette be Joe Biden csütörtökön este a nemzethez intézett televíziós üzenetében. Az amerikai elnök azután mondott beszédet, hogy délután aláírta azt a törvényt, amely alapján 1900 milliárd dollárt költenek majd a koronavírus okozta károk enyhítésére az Egyesült Államokban. A rekordméretű csomagnak köszönhetően egyebek mellett akár 1400 dolláros egyszeri juttatást kaphat az amerikai adófizetők több mint négyötöde.

HIRDETÉS - AIP

Ezután a hosszú és kemény év után a Függetlenség Napja igazán különleges lesz. Nemcsak nemzetünk függetlenségét ünnepeljük majd, de a függetlenségünket a vírustól is – hangsúlyozta Joe Biden a Fehér Házban elmondott beszédében. Hozzátette: július 4-én még csak kisebb összejövetelek lehetnek reálisak, nagyobb rendezvények nem. Mint mondta, az amerikaiaknak továbbra is be kell tartani a jól ismert szabályokat, hogy tényleg győzelmet arathassanak a vírus felett.

Az elnök bejelentette: utasítani fog minden államot, hogy legkésőbb május elsejétől mindenki számára nyissák meg az oltásra való jogosultságot. A Fehér Ház azt is tervezi, hogy megkétszerezi a tömeges oltóhelyek és gyógyszertári oltópontok számát, és még több olyan szakembert vonnak be a programba, akik segíthetik a vakcinák beadását, ilyenek lehetnek például a nyugdíjas orvosok – derült ki Biden húszperces üzenetéből.

1900 milliárd dollárt öntöttek a járványra

Joe Biden csütörtökön este azt követően intézett beszédet az amerikai nemzethez, hogy délután aláírta azt az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot, amelynek célja, hogy segítse a járvány elleni küzdelmet és élénkítse az amerikai gazdaságot. Az elnök által eredetileg benyújtott törvény számos módosításon keresztülment a törvényhozásban, a csomag mérete azonban ugyanakkora maradt. A változtatások ellenére a republikánusok sem a képviselőházban, sem a szenátusban nem támogatták a javaslatot, azt mindkét házban a demokrata többség fogadta el.

A csomag közvetlenül segíti az állampolgárokat: az adófizetők több mint négyötöde, akik évi 75 000 dollárnál kevesebbet keresnek, egyszeri 1400 dolláros juttatásban részesülnek; a munkanélküliek további heti 300 dollár segélyt kapnak majd; emellett megemelik a gyerekek után járó adókedvezményt is. A bérlők mintegy 30 milliárd dollárnyi segélyt, a tulajdonosok 10 milliárd dollárnyi lakáshitel támogatást kapnak, hogy elejét vegyék a tömeges kilakoltatásoknak és az ingatlan-árveréseknek. A közüzemi számlatartozást felhalmozóknak és a hajléktalanoknak is segítséget ígérnek – mindkét programra 5-5 milliárd dollárt különítettek el.

Az 1900 milliárd dollárból 350-re számíthatnak a tagállamok és önkormányzatok, 130-ra az iskolák. 90 milliárd dollárt pedig infrastruktúra-fejlesztésre költenek majd.

A csomag elfogadása a Biden-kormányzat első jelentős törvényhozási sikere, még akkor is, ha a széles körű egyeztetések ellenére a republikánusok végül nem támogatták a javaslatot.

Jelentős győzelem hatalmas áldozatokkal

A számok és a trendek alapján úgy tűnik, hogy győzelemre áll az Egyesült Államok a koronavírussal szemben, azonban az egy éve tomboló járvány így is rengeteg áldozatot szedett.

Pénteken elérheti a beadott oltások száma a százmilliót az országban. Az amerikaiak mintegy 20 százaléka legalább egy dózist, több mint tíz százaléka pedig már mindkét vakcinát megkapta a hivatalos adatok szerint. Biden csütörtöki bejelentése szerint május elsejétől minden felnőtt amerikai regisztrálhat az oltásra, a hónap végére pedig a vakcinák mennyisége is fedezni fogja a felnőtt lakosság igényét. A biztató oltási adatokat is figyelembe véve a CNN egy hete azt prognosztizálta, hogy nyárra kialakulhat a nyájimmunitás az Egyesült Államokban.

Tömeges koronavírus-oltópont a floridai West Palm Beach városában (Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang)
Tömeges koronavírus-oltópont a floridai West Palm Beach városában (Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang)

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC adatai szerint mintegy 530 ezer amerikai vesztette életét Covid-fertőzés miatt. A járvány következtében 2020 lett a leghalálosabb év az Egyesült Államokban az elmúlt száz év adatait figyelembe véve. A halálozások aránya 15 százalékkal emelkedett tavaly az előző évihez képest – erősítette meg csütörtökön a CDC. Az AP hírügynökség felmérése szerint az amerikaiak húsz százaléka számolt be arról, hogy elvesztett valakit a járványban.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Joe Biden, koronavírus


Hogyan kezdődött minden?

Hogyan kezdődött minden?

Graham Lawton a könyvében részletesen bemutatja a ma legelfogadottabb elméleteket a világegyetem, az anyag, a csillagok, a földi képződmények és jelenségek eredetéről, de az élet kialakulásának rejtélyeit is részletezi.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest