Amerikában is engedélyezték a Pfizer–BioNTech vakcináját

Amerikában is engedélyezték a Pfizer–BioNTech vakcináját

A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban (Fotó: MTI/Biontech SE/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Engedélyezte az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatok közös koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását az Egyesült Államokban az illetékes szakhatóság, az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) – jelentette a Reuters hírügynökség.

Ahogy azt már korábban a vakcina kapcsán a fejlesztők által kiadott tanulmányok is jelezték, a vakcina 95 százalékos hatékonyságú, ezt most az FDA is megerősítette.

Az oltást 16 éven felülieknek adhatják be. Az első mintegy 2,9 millió adaggal elsősorban az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit oltják be. Az amerikai kormány egyébként százmillió adag Pfizer–BioNTech-vakcinát rendelt, ami 50 millió ember számára elegendő mennyiség. Donald Trump a bejelentésre reagálva közölte, hogy kevesebb mint 24 órán belül megkezdik az emberek beoltását: „Büszkén mondhatom, biztosítani tudtuk, hogy az oltás minden amerikai számára ingyenes legyen.”

A Pfizer–BioNTech-vakcinát korábban Nagy-Britanniában, majd Bahreinben, Kanadában és Mexikóban is megkapta a hatósági jóváhagyást. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölték, hogy ez az időpont még változhat.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol a legfrissebb adatok szerint a mai napig 15 842 789 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 295 450-en haltak meg. Eddig 6 135 314-en gyógyultak fel a kórból. A Pfiezr szerint az Egyesült Államok él a mintegy 300 milliós tételre érvényes opciós lehetőségével, és még több vakcinát vásárol.