Amerikában is megkezdik a Pfizer–BioNTech vakcina bevetését

Amerikában is megkezdik a Pfizer–BioNTech vakcina bevetését

A 90 éves Margaret Keenan megkapja a Pfizer–BioNTech oltóanyagkifejlesztő vállalatok koronavírus elleni vakcináját az angliai Coventry egyik kórházában 2020. december 8-án. Az Egyesült Királyságban ezen a napon megkezdték az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampányt. Keenan volt az első páciens, akinek beadták az oltást. MTI/PA pool/AP/Jacob King

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szakértői bizottsága támogatja, hogy a Pfizer és a BioNTech koronavírus-oltóanyaga vészhelyzeti engedélyezést kapjon, számol be a HVG. Ez valószínűleg még a héten megtörténik, így a jövő héttől az Egyesült Államokban is megkezdődhet a tömeges covid-oltóprogram.

Eddig már az Egyesült Királyság és Kanada is engedélyezte a vakcinát, és a briteknél már be is indultak az oltások, ugyanezzel a vakcinával. Az Európai Gyógyszerügynökség a hónap végén fog határozni az engedélyezésről, elvileg ezután indulhat meg a vakcina alkalmazása az EU területén.

Eközben Szijjártó Péter külügyminiszter is a Pfizer vakcináját említette, mint azt az oltóanyagot, amely elsőként kaphat engedélyt Magyarországon, feltehetően az Európai Gyógyszerügynökség döntésével párhuzamosan. A külügyminiszter azt mondta, hogy a nyugati vakcinákból eddig 17,5 milliót vett a kormány, és kapcsolatban állnak orosz és kínai gyártókkal is.