Amerikában nem csitul a járvány, míg Európa több országa óvatosan lazít

Amerikában nem csitul a járvány, míg Európa több országa óvatosan lazít

Gretchen Whitmer kormányzó ellen tüntetnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedésekkel elégedetlen emberek Michigan állam törvényhozásának épülete előtt Lansingban 2020. április 15-én (Fotó: MTI/AP/Paul Sancya)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma reggel haladta meg a kétmilliót a világon észlelt koronavírus-fertőzések száma, szerda estére már kétmillió ötvenezer fölött járunk; eddig 132 ezer ember halt bele a betegségbe és kicsit több mint félmillió ember győzte le a vírust. 

Fekete nap volt a tegnapi az Egyesült Államokban: 27 ezer új pozitív esetet regisztráltak, és rekordot döntött az egy nap alatt elveszített betegek száma is, 2407 áldozattal. A mai nap sem lesz sokkal jobb, mert ugyan még csak délután két óra van a keleti parton, de már 1500 halottnál áll a számláló.

Ezt tetézi, hogy a friss adatok szerint 1946 óta nem figyeltek meg ilyen mértékű visszaesést az amerikai ipari termelésben, mint most márciusban. Donald Trump meg arról tájékoztatott, miközben Kína tizedannyit fizet, mint az Egyesült Államok, nem kívánja adófizetői pénzből finanszírozni az ENSZ egészügyi világszervezetét, a WHO-t, amiért többek között demokrata oldalról rendre utasították őt.

Zuhanórepülésben az amerikai ipari termelés, bajban a magyar befektetési alapok | Magyar Hang

Nagyot estek a tőzsdeindexek is, a hazai alapok pedig egy hónap alatt soha nem látott veszteségeket könyvelhettek el. A forint viszont napok óta jó bőrben van.

Hogy mikor tudják beindítani a gazdaságot Amerikában, még talánynak tűnik, azonban már több helyről is jelentettek tüntetéseket a szigorításokkal szemben. Trump egyébként arról is beszélt, hogy az, mikor engednek a korlátozásokon, az adott szövetségi államok kormányzóinak döntésén múlik majd.

Közben durván nő a friss pozitív esetek száma Törökországban és Oroszországban: egyetlen nap alatt 4281, illetve 3388 új fertőzöttet regisztráltak. Európában jelenleg Franciaország és az Egyesült Királyság van a legsúlyosabb helyzetben: előbbiben 4561, utóbbiban 4603 friss pozitív esetet találtak ma és 1438, illetve 761 beteg halt meg, igaz ez az adat a britek esetében „javuló tendenciát mutat”.

Olaszországban kicsit csökkent a halálos áldozatok napi száma (578), és kicsit több, mint két és félezer új fertőzésről tudnak a hatóságok.

Ezzel párhuzamban több európai országban a karanténszabályok lazításán gondolkodnak vagy már be is jelentették a változásokat. Ma részlegesen újraindult a tanítás Dániában, egy hónap kényszerű zárvatartás után. Németországban május 4-től kezdve megkezdik az iskolák újranyitását – egyelőre a végzős évfolyamoknak, erről Angela Merkel kancellár döntött konzultálva a tartományi vezetőkkel. A lazítások hatását folyamatosan nyomon követik, és ezentúl kéthetente, legközelebb április 29-én ülnek össze – videókonferenciára – a szövetségi kormány vezetői a tartományi kormányfőkkel. Ekkor készítenek részletes tervet a tanítás újraindításáról.

A korlátozó intézkedések zömét fenntarthatják az önkormányzatok | Magyar Hang

Még nyitott, egyre élesebben felvetődő kérdés, mi legyen a Balaton-parti üzletekkel, büfékkel, lehet-e, kell-e korlátozni a nyitva tartásukat, illetve mi lesz azokkal, akik lezárt strandokon, partszakaszokon üzemelnek vagy nyitnának ki hamarosan a jó idő közeledtével.

Ez azért is érdekes, mert Németország a világ ötödik legfertőzöttebb országa – eddig 133 154 megbetegedést regisztráltak, közülük 3592 személy elhunyt. Igaz, a gyógyultak száma 72 600, tehát a fertőzöttek több mint fele (54,5 százaléka) már legyőzte a vírust. Ma egy olaszországi textilüzemben is újraindult a munka, miután a gyár a koronavírus-járvány miatt korábban teljesen leállt.

Döntött az osztrák kormány is, hétfőtől a profi klubok játékosai elkezdhetik az edzéseket kis csoportokban, hogy aztán a helyi labdarúgó-bajnokság is újrainduljon – a hírek szerint májusban. Ezzel összehangban pedig májusban megnyitnak a szabadtéri sportpályákat is, a hozzájuk tartozó beltéri helyiségek, így a kabinok, illetve a tusolók azonban továbbra is zárva lesznek.

A változások főként a tenisz, a golf, a lovaglás, a lövészet, a siklórepülés, illetve a könnyűatlétikai sportágak kedvelőinek jelentenek jó hírt, a fedett sportpályák ugyanis továbbra is zárva lesznek a hobbisportolók számára. Az MTI által idézett osztrák alkancellár és sportminiszter, Werner Kogler ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is be kell tartani a kötelező egyméteres távolságot, és ez a kerékpározók, valamint a futók számára is érvényes.

Ausztriában szerdán folytatódott a koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése. Az elmúlt 24 órában 324 fővel, vagyis 5,3 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma, míg hat százalékkal nőtt azoké, akiket időközben gyógyulttá nyilvánítottak. Ausztriában összesen 14 335 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük jelenleg 5844 a fertőzött, és 8098 a gyógyult.

Címkék: koronavírus