Amerikai segítséggel süllyeszthették el a Moszkva cirkálót az ukránok

Amerikai segítséggel süllyeszthették el a Moszkva cirkálót az ukránok

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, 2015. december 17-én készült kép az orosz Fekete-tengeri flotta Moszkva nevű zászlóshajójáról a Földközi-tengeren a szíriai partok közelében. Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a hajó 2022. április 13-án lőszerrobbanás következtében kigyulladt és elsüllyedt. Makszim Marcsenko, az ukrán Odessza megye kormányzója állítása szerint a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el. (MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna egyik legnagyobb harci sikere a két hónapja tartó háborúban, hogy sikerült elsüllyeszteniük az orosz Fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót. A kijevi jelentések arról szólnak, hogy két saját fejlesztésű Neptun rakétával ejtettek végzetes sebeket a hajón. A brit Times azonban arról ír, hogy a találat előkészítésében az Egyesült Államok egységei is részt vehettek. A 168.hu által szemlézett cikk szerint a támadás napján a térségben jelen volt az amerikai haditengerészet P-8 Poseidon felderítő repülőgépe. Ennek pontosan az a feladata, hogy megkeresse az ellenséges hajóegységeket, és azok pontos helyzetéről jelentsen – ez magyarázhatja a sikeres ukrán csapást is.

A Neptun rakéták ugyanis csak repülésük legvégén kapcsolják be saját radarjukat a célra vezetéshez. Az indításhoz tehát tudni kell, hol található az ellenséges hajó. A Poseidon repülőgép azt is képes továbbá megállapítani, hogy az ellenséges egység radarjai, egyéb rendszerei működnek-e. A Moszkva esetében ez erősen kérdéses, tekintve hogy papíron a védelmi rendszere ki tudta volna védeni a találatokat.