Amerikai „sötét pénzzel” finanszírozhatják Orbán és Salvini álmát

Amerikai „sötét pénzzel” finanszírozhatják Orbán és Salvini álmát

Matteo Salvini és Orbán Viktor Budapesten 2019 májusában. (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikai keresztény szervezetek milliárdokat pumpáltak az európai jobboldali és szélsőjobboldali pártokba az elmúlt évtizedben – írja a The New York Review of Books (NYBooks). Az amerikai magazin oknyomozó riportja annak járt utána, hogy miként emelkedtek ki az illiberális demokráciát hirdető európai politikai szereplők, és ehhez mennyiben járultak hozzá a tengerentúli keresztény-konzervatív mozgalmak. Az openDemocracy elnevezésű brit szervezettel együttműködésben készült cikkük szerint a keresztény értékek jelszavával legalább 50 millió dollár, vagyis körülbelül 15 milliárd forint „sötét pénz” került az írásban Matteo Salvini mellett Orbán Viktor személyével azonosított erőkhöz.

Ez

annak a jele, hogy Európa megváltozott – idézi a magazin

Salvinit, aki az európai parlamenti választások urnazárását

követően fejezte ki örömét a bevándorlásellenes erők diadala

felett. – Legfőbb ideje, hogy megvédjük a zsidó-keresztény

gyökereinket – mondta az olasz belügyminiszter. A NYBooks Salvini

mellett Orbán Viktort idézi, aki szerint szintén új korszak

köszöntött Európára.

Az új erők felemelkedését vizsgálva a lap egy ultra-konzervatív és szélsőjobboldali szereplőket összekapcsoló hálózatra bukkant, amelynek fontos szereplői az amerikai keresztény szervezetek.

A cikk szerint a pénzügyi támogatások, és politikai víziók mögött jól körvonalazható világnézeti elveket találni. A család, az élet és a szabadság értelmezései jelennek meg a felszínen azokban az intézkedésekben amelyek valódi célja a NYBooks szerint az LMBTQI emberek jogainak csorbítása, a gender-szempontok figyelmen kívül hagyása, és a nők kiszorítása a hatalomból.

A lap hangsúlyozza, az európai konzervatív erők egyre szorosabb együttműködésben állnak az amerikai keresztény szervezetekkel. Az általuk feltárt tizenkét eset csak a jéghegy csúcsa, hiszen a valóságban azonban lényegesen több támogatóról lehet szó, ám az egyházként működő szervezetek gazdasági működésébe csupán korlátozottan, vagy egyáltalán nem tekinthetnek bele. Egyéb esetek mellett a magazin a spanyol keresztény szervezet, a CitizenGo és vezetője, Ignacio Arsuaga példáján mutatja be, hogyan fűzik egyre szorosabbra a kapcsolatukat az európai szélsőjobbos erők, és miként támogatják ezeket a szereplőket az Egyesült Államokból és Oroszországból egyaránt.

A NYBooks az illiberalizmust hirdető politikai erők kapcsán nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a pártok sok esetben megtévesztéssel, vagy egyenesen csalással szereztek szavazatokat. A felsorolásból nem marad ki Orbán Viktor sem. A cikk az Unhack Democracy Europe riportjára hivatkozva azt írja, hogy az európai parlamenti választások alkalmával is feltehetően működtek azok a mechanizmusok, amelyek a csalás gyanúját már korábban is felvetették.

Az

ultrakonzervatív keresztény erőknek harminc évébe telt, hogy

Amerikában eljussanak oda, ahol ma vannak, a Fehér Házba – idézi

a cikk Neil

Dattát,

European Parliamentary Forum on Population and Development (EPF)

titkárát, aki

a szövegben ismertetett adatok kapcsán elmondja, tisztában voltak

vele,

hogy hasonló igyekezetek

történtek

már

Európában is, de

ez ébresztőt fújhat mindenkinek, hogy a hálózat jóval nagyobb

és erőteljesebb, mint ahogy azt korábban gondolták.