Andrzej Duda: Minden területet vissza kell kapnia Ukrajnának

Andrzej Duda: Minden területet vissza kell kapnia Ukrajnának

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje felesége, Agata Kornhauser-Duda és lánya, Kinga Duda társaságában egy szavazóhelyiségben a lengyel elnökválasztás második fordulójában Krakkóban 2020. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajnának vissza kell szereznie a Krím félszigetet, Oroszországot ki kell szorítani az összes megszállt területről - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök szerda hajnalban a délkelet-lengyelországi Przemyslben, miután visszatért kijevi látogatásáról. A przemysli vasúti pályaudvaron megtartott sajtóértekezleten Duda beszámolt a Krími Platform elnevezésű kezdeményezés második csúcstalálkozójáról, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel együtt vett részt Kijevben, és amelyhez  - mint Duda elmondta - online formában több ország vezetője is csatlakozott.

„A Krímet vissza kell adni Ukrajnának, Oroszország sérti a nemzetközi jogot, brutális, minden elvet sértő orosz támadásról van szó" - hangsúlyozta a lengyel elnök a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt félsziget, valamint az ukrajnai háború jelenlegi, február 24-én megkezdődött szakasza kapcsán. A háborúnak Duda szerint azzal kell befejeződnie, hogy "Oroszországot kiszorítják az összes megszállt területről, Ukrajna pedig újból normálisan működik a nemzetközileg elismert határain belül". "Csak ez garantálja a jövőben a békét" - tette hozzá az államfő. Aláhúzta: Ukrajnának nemcsak humanitárius segítségre van szüksége, hanem "katonai erőre is, felszerelésre, amely lehetővé teszi az ország hatékony védelmét".

Felszólította a nemzetközi közösséget az ilyen felszerelés további szállítására. "Ez a tegnapi csúcstalálkozónak is az üzenete" - mondta.     Hangsúlyozta: Ukrajnának a legkorszerűbb, hosszú hatótávolságú fegyverekre van szüksége, amelyek lehetővé teszik azon orosz tűzérségi pozíciók elérését, amelyekről Ukrajnát támadják. Duda szerint a legnagyobb katonai támogatást az Egyesült Államok nyújtja Ukrajnának, Lengyelország e tekintetben a második helyet foglal el.

(MTI)