Angela Merkel: „nagyon hamar” engedélyezhetik az első oltóanyagokat

Angela Merkel: „nagyon hamar” engedélyezhetik az első oltóanyagokat

Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére kidolgozott kormányterv vitája közben a parlament berlini üléstermében 2020. október 29-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német szövetségi kormány reményei szerint „nagyon hamar” megkaphatják a forgalomba hozatali engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) elleni első oltóanyagok – mondta Angela Merkel német kancellár vasárnap.

A kancellár egy videóban – amelyben állampolgári kérdésekre válaszolt –, elmondta, hogy nem lesz rögtön elég vakcina a teljes lakosság beoltására, ezért mérlegelni kell, hogy mely csoportok tagjai kaphatnak elsőként oltást. A kérdéssel az oltások szabályozásával foglalkozó független szakértői testület (Ständige Impfkommission - STIKO), a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) és a szövetségi orvosi kamara mellett működő etikai bizottság (Zentrale Ethikkommission - ZEKO) foglalkozik. Közös javaslatukat még nem terjesztették a kormány elé, de az már tudható, hogy a legelsők közé tartoznak majd az ápolók, az orvosok és a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjai. Ez a lakosság igen nagy részét jelenti – tette hozzá Angela Merkel, utalva arra, hogy a német a japán után a második legidősebb társadalom a világon, a 83 milliós lakosságban 24 millió hatvan éven felüli van, akik minden mástól függetlenül, életkoruknál fogva fokozottan veszélyeztetettek.

A kancellár elmondta, hogy már meg is kezdték a SARS-Cov-2 elleni oltási kampány előkészületeit. Azonban egyelőre nem tudni, hogy mennyi oltóanyag lesz majd, és az sem ismert, hogy mennyi időre biztosít védettséget az oltás. – Az viszont biztos, hogy az oltóanyagok megjelenése után is együtt kell élni a járvány miatt bevezetett korlátozásokkal – jelezte Angela Merkel, kiemelve, hogy a vírus akkor tekinthető „többé-kevésbé legyőzöttnek”, amikor a lakosság 60-70 százaléka átesett a fertőzésen, vagy az oltás révén védettséget szerzett a vírussal szemben. A korlátozásokat csak ebben az esetben lehet mind visszavonni.

Az oltás nem lesz kötelező, mindenki szabadon eldöntheti, hogy beoltatja-e magát.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap az előkészületekről azt írta, hogy a tartományi kormányok keddig, november 10-ig jelentik be a szövetségi kormánynál, hogy hol alakítanak ki úgynevezett oltási központokat, amelyekre ki lehet szállítani a SARS-Cov-2 elleni vakcinát. A tervek szerint országszerte hatvan oltási centrumot rendeznek be. A központosításra azért van szükség, mert az oltóanyagot mínusz 78 Celsius-fokos hőmérsékleten kell tárolni, és sok háziorvosi rendelőben nincs ilyen teljesítményű hűtőberendezés. A lap információi szerint az oltóanyag-ellátási munkálatokba a hadsereg (Bundeswehr) is bekapcsolódik. Így több támaszponton kialakítanak majd megfelelő hűtőberendezéssel felszerelt raktárakat az oltási központoknak szánt szállítmányok tárolására és őrzésére.

Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 16 017 fertőződést regisztráltak. Az új esetekkel együtt 658 505 ember szervezetében mutatták már ki a kórokozót. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 63-mal nőtt, 11 289-re.

(MTI)