Angela Merkelben bíznak leginkább a németek a vezető politikusok közül

Angela Merkelben bíznak leginkább a németek a vezető politikusok közül

Angela Merkel a CDU kongresszusán Lipcsében 2019. november 22. (Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Angela Merkel kancellárban bíznak leginkább a németek a hazájuk vezető politikusok közül – derül ki egy vasárnap ismertetett felmérés. A Bild am Sonntag vasárnapi lap megbízásából készített, MTI által is idézett közvélemény-kutatásban 18 vezető politikus megítélését vizsgálva azt kérdezték választópolgároktól, hogy 2020-ban is fontos szerepet kell-e betöltenie az adott személynek.

Az igennel válaszolók aránya Merkel esetében volt a legnagyobb, 40 százalékos. Ez megegyezik az előző felmérésben kimutatott eredménnyel. A második helyen a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU egyik tekintélyes politikusa, Friedrich Merz végzett 36 százalékkal, ami 3 százalékpontos erősödést jelent. Merz leginkább a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer legfőbb párton belüli riválisaként ismert.

Kettejük küzdelmében az idén egyébként Merz volt sikeresebb, ezt jelzi az is, hogy az AKK-ként is emlegetett Kramp-Karrenbauer az Emnid közvélemény-kutató társaság által készített felmérésben „csak” a hetedik helyre futott be, 29 százalékot ért el, ami 16 százalékpontos gyengülés az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb mértékben Markus Söder bajor kormányfő, a CDU testvérpártja, a Keresztényszociális Unió, a CSU elnökének megítélése javult. A tavalyi 25 százalék után most 35 százalék mondta azt, hogy a következő évben is fontos szerepet kell betöltenie a német politikában, amivel a harmadik helyet érte el.

Képes lesz-e Merkel elengedni a hatalmat? | Magyar Hang

Azzal írhatna történelmet, ha tanítómestere kancellári csúcsának beállítása helyett felismerné, hogy most azzal teszi a legtöbbet a pártjának, Németországnak és Európának is, ha lelép a színről.

A leggyengébben a CDU/CSU-tól jobbra álló, erősen bevándorlásellenes, ellenzéki populista Alternatíva Németországnak (AfD) társelnöke, Jörg Meuthen végzett, akinek a németek csupán 10 százaléka adna fontos szerepet 2020-ban. Ugyancsak igen alacsony a támogatottsága a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetőinek. Az egyik társelnök, Norbert Walter-Borjans 16 százalékot, a másik társelnök, Saskia Esken 15 százalékot ért el.