Annyira aggódik a brit kormány az indiai mutáns miatt, hogy változtat az oltási gyakorlaton

Annyira aggódik a brit kormány az indiai mutáns miatt, hogy változtat az oltási gyakorlaton

Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások további jelentős enyhítéséről tart sajtóértekezletet a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. május 10-én. Nagy-Britanniában május 17-én kezdődhet meg a kormány nyitási menetrendjének következő, harmadik szakasza. MTI/AP/Getty/Pool/Dan Kitwood

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új típusú koronavírus indiai variánsának nagy-britanniai megjelenése miatt lerövidítik az 50 éven felüliek esetében az oltás első és második dózisának beadása közötti időt – mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök.

Az MTI beszámolója szerint Johnson a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a brit járványügyi számok továbbra is jók, összességében csökken az újonnan bekövetkező fertőzések, a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálozások száma. A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett friss heti felmérése szerint ugyanis jóval egy ezrelék alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek aránya az Egyesült Királyságban. Ugyanakkor egyes gócpontokban emelkedett az új típusú koronavírus indiai variánsa okozta fertőződések száma.

Angliában a 40 év felettiek 90 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcina első dózisát. Ugyanakkor az Egyesült Királyságban eddig 1313 esetben azonosították a koronavírus indiai variánsát, és az e vírusváltozat okozta betegségben május 12-ig négyen haltak meg. Johnson szerint az oltási kampány és az indiai variáns közötti verseny „szorossá válhat”, ha a kormány nem lép időben.

Ezért döntés született arról, hogy a nagy-britanniai oltási gyakorlatban bevezetett 12 hétről 8 hétre rövidítik az 50 éven felüli korosztályok esetében a koronavírus elleni oltás két dózisának beadása közötti időtartamot.

A brit kormány korábban négy időpontból álló nyitási menetrendet dolgozott ki, és ebből két, előre meghatározott időpontban már végrehajtotta az azokra a napokra kitűzött enyhítési lépéseket. Március 8-án megindult a tanítás az általános és a középiskolákban, április 12-én kinyithattak a nem napi szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek szabadtéren – teraszokon, kerthelyiségekben – meg tudják oldani a felszolgálást.

A következő – az eddigi legnagyobb kiterjedésű – nyitási program május 17-én, vagyis hétfőn esedékes: az éttermek, pubok és bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is, kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok, ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül.

Egybehangzó pénteki nyilatkozatok szerint a hétfőre előirányzott nyitási lépéseket a brit kormány nem fogja elhalasztani, de az indiai variáns terjedési dinamikájától függ, hogy tartható lesz-e a végső, június 21-i dátum, amikor a menetrend alapján minden, akkor még érvényben lévő jogi korlátozás megszűnne.