Anthony Fauci támogatja az iskolás gyerekek kötelező covid-oltását

Anthony Fauci támogatja az iskolás gyerekek kötelező covid-oltását

Kislány kapja meg a Pfizer koronavírus-oltását a klinikai tesztben (Fotó: clevelandclinic.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatója és Biden elnök egészségügyi főtanácsadója a CNN-nek nyilatkozva kifejtette, hogy támogatja az iskolás gyerekek kötelező covid-oltását, írja a Reuters. Ezt a rendkívül fertőzőképes delta variáns terjedése miatt tartja szükségesnek.

„Úgy hiszem, hogy az iskolába járó gyerek számára jó ötlet kötelezővé tenni az oltást. Évtizedek óta tesszük ezt a gyermekbénulás, a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a hepatitisz ellen” – mondta Fauci.

A 12 évesnél fiatalabb gyerekek számára még az Egyesült Államokban sem engedélyezett a covid-oltás, de Fauci az ABC-nek elmondta, hogy október elejére már talán elég adat össze fog gyűlni a klinikai vizsgálatokból ahhoz, hogy az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) fontolóra vegye a vakcina engedélyezést e korosztály számára is.

Fauci szerint esély van arra, hogy a Pfizer vagy a Moderna oltását még az ünnepek előtt engedélyezzék a 12 évesnél fiatalabb gyerekek számára Amerikában. Az országban – hasonlóan Magyarországhoz – még nem kezdődött el a közoktatási tanév, de a koronavírus-járvány újabb hulláma már így is egyre súlyosabb helyzetet idéz elő.

Sok iskolában már el is kellett halasztani a jelenléti oktatással zajló tanév kezdetét, a régióban uralkodó súlyos járványhelyzet miatt. Ez főként azokra a déli államokra igaz, ahol a legalacsonyabb az átoltottság, és ezért a delta-hullám epicentrumainak tekinthetők. Eközben az iskolák újranyitásához sok millió tesztet próbálnak a közoktatási hatóságok beszerezni, ami általános teszthiányt váltott ki.

Magyarországon jelenleg a 12 évesnél idősebb gyerekek számára van lehetőség az oltás beadására. A klinikai vizsgálatok szerint az engedélyezett mRNS oltások e korosztályban még jobban működnek, mint a felnőtteknél. Teljesen biztonságosak, és gyakorlatilag 100 százalékosan kiküszöbölik a tünetes covid-fertőzést.