Antony Blinken: Komolyan aggódunk a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt

Antony Blinken: Komolyan aggódunk a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: Antony Blinken Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komolyan aggódunk a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt, aggodalmunkat osztják a sajtószabadság nemzetközi szószólói és számos magyar ember is – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán egy szűkkörű beszélgetésen, amelyen a Telex is részt vett, majd be is számolt az elhangzottakról.

A lap kérdésére azt mondta, az Egyesült Államok és a Biden–Harris komány elkötelezett amellett, hogy megerősítse kapcsolatát a NATO-szövetséges Magyarországgal, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy támogassák a magyar demokratikus intézmények, az emberi jogok és a jogállamiság előremozdítását.

„Ezek a dolgok nem lehetnek összeférhetetlenek. Várakozással tekintünk arra, hogy megtaláljuk a módját, hogy együttműködhessünk Magyarországgal számos, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésben, különös tekintettel a biztonságra, a bűnüldözésre, valamint a gazdasági és energetikai területekre. Ugyanakkor világossá tesszük az aggodalmainkat, és az alapelveinket is, amikor az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó” – fogalmazott Blinken.

A magyar médiahelyzet kapcsán úgy fogalmazott, hogy „a demokrácia szövetét a független hangok és független vélemények sokfélesége adja. Határozottan sürgetnénk a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet”.

„Kikeveredtek a magyarok a szovjet befolyásból, de csak, hogy most a sajtó sokszínűségével kapcsolatban egyre növekvő aggodalommal szembesüljenek. Ez szerintem ironikus, habár talán rossz szó az irónia, nem elégséges. Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát” – tette hozzá.

A régiót érintő orosz és kínai jelenlét Blinken szerint egyre nagyobb gondot jelent. „Különböző módokon igyekeznek aláásni több közép- és dél-európai ország demokratikus és szuverén akaratát” – mondta.

Az online eseményre az egész világról összesen nyolc újságírót hívtak meg, Magyarország mellett a résztvevők Zimbabwéből, Venezuelából, Törökországból, Kínából, Egyiptomból, Pakisztánból és Kazahsztánból érkeztek. „Minden jelen lévő újságíró olyan országban vagy régiókban dolgozik, ahol valamilyen módon támadás alatt áll a sajtószabadság” – mondta a külügyminiszter.

Mint szerdán megírtuk, aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok a sanghaji Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése miatt. Az amerikai nagykövetség azt írta a Magyar Hang kérdésére, hogy Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit. 

Antony Blinken szinte már a fél világgal beszélt telefonon vagy személyesen mióta februárban elfoglalta hivatalát. Az európai országok mellett olyan izgalmas államok is vannak a listán, mint Mongólia vagy a Zöldfoki-szigetek. A nyilvánosan elérhető információk szerint Szijjártó Péterrel azonban még nem folytatott kétoldalú megbeszéléseket Blinken. A két diplomáciai vezető eddig csak egy ötoldalú megbeszélésen találkozott egymással, amikor az amerikai külügyminiszter V4-es kollégáival tárgyalt egy márciusi NATO-tanácskozás margóján Brüsszelben.

Az amerikai nagykövetség is erre a találkozóra hivatkozott arra a kérdésünkre válaszul, hogy várható-e kétoldalú találkozó vagy telefonhívás a közeljövőben.