Attól félnek, hogy az ápoltak 50-80 százaléka megfertőződik az osztrák idősotthonokban

Attól félnek, hogy az ápoltak 50-80 százaléka megfertőződik az osztrák idősotthonokban

Az új koronavírus járványa miatt kialakított ideiglenes szükségkórház a Bécsi Vásár területén 2020. március 17-én (Fotó: MTI/EPA/Georg Hochmuth)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ausztriában is egyre nagyobb probléma a koronavírus-fertőzések terjedése az idősotthonokban. Az intézményeket fenntartó segélyszervezetek több védőfelszerelést és rendszeres tesztelést kértek a kormányzattól. Utóbbi az ünnepek után el is kezdődik, országos szinten.

Ausztriában is egyre nagyobb probléma a koronavírus-fertőzések terjedése az idősotthonokban, pedig a helyzet korábban nem volt olyan súlyos, mint Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban vagy Németországban. Vagy mint újabban Magyarországon. A teljes kép megismerését nehezíti, hogy összesített adatok nem állnak rendelkezésre a szövetségi államban az idősotthonokban regisztrált fertőzések számáról. Szövetségi szintű előírás sincs arról, hogy pontosan hogyan kell eljárni fertőzés esetén, mert a gondozás tartományi hatáskörbe tartozik.

Stájerországban olyan magas a fertőzöttek száma az idősotthonokban, hogy a tartományi kormány 300 ágyat biztosított külön a fertőzött idősek számára.

Az olasz városban attól félnek, hogy az idősotthon összes lakója megfertőződik | Magyar Hang

Ausztria más részeiből is érkeztek hírek fertőzésekről, illetve halálesetekről. Salzburgban is egyre nő az esetszám, és Bécsben is 54 esetet tartanak számon idősotthonokban, ebből kettő végződött halállal. Bécs városának egészségügyi tanácsnoka, Peter Hacker (SPÖ) ennek ellenére néhány napja úgy nyilatkozott, hogy 24 ezer intézményekben gondozott idős ember összlétszámához képest ez még mindig csekély számú fertőzésnek tekinthető.

Ausztriában 95.000 embert gondoznak bentlakásos intézményben, 153 000 ezer kap saját otthonában segítséget, és 25 000 fő áll 24 órás gondozás alatt.

A helyzet Dél-Tirol autonóm tartományban is súlyos, a koronavírussal összefüggő halálesetek több mint egyharmada idősotthonokban történt, védőfelszerelésből is hiány volt az intézményekben – erről az osztrák napilap, a Kurier számolt be. A helyi sajtó szerint húsvét vasárnapra elérte a halottak száma a 204 főt, ebből 76 esetet idősotthonokból jelentettek.

Védekezni a már korábban bevezetett látogatási tilalom mellett fertőtlenítéssel, illetve a kesztyű- és maszkhasználattal tudnak az idősotthonokban – arról is szó van, hogy nem csak a személyzetnek, hanem a gondozottaknak is viselnie kellene ezeket. De ez sem feltétlenül olyan egyszerű feladat: a demenciában szenvedő idős emberekkel például nehéz megértetni, hogy viselniük kell a maszkot, vagy be kell tartaniuk bizonyos előírásokat, nem beszélve arról, hogy az intézményekben az egy méteres távolságtartás is nehézségekbe ütközhet - derül ki az osztrák közmédia tudósításából.

Nem tárt fel jogsértést a tisztiorvosi vizsgálat a Pesti úti idősek otthonában | Magyar Hang

A védőfelszerelésből hiány lehet Ausztriában is. Erről az idősgondozó intézmények üzemeltetői – így többek között a Caritas, az osztrák Diakónia és más szervezetek – is beszámoltak. Április elején a szövetségi és a tartományi kormányokhoz fordultak, és kérték a hiányzó védőfelszerelések sürgős pótlását, mivel az idős lakók miatt a fertőzésnek különösen kitett otthonoknak elmondásuk szerint nagy jelentősége lehet a fertőzés terjedésének megakadályozásában és abban, hogy az egészségügyi rendszer kapacitásainak határait ne érjék el.

A gondozási intézményeket fenntartó szervezetek közleményben fordultak a kormányzathoz tíz nappal ezelőtt. Maria Katharina Moser, az Osztrák Diakónia igazgatója úgy fogalmazott: azok az országok, amelyek sikeresek voltak a járvány terjedésének visszaszorításában, mint Szingapúr, Dél-Korea, vagy akár Kína, mind nagy figyelmet fordítottak a bentlakásos intézményekre és felszerelték ezeket védőruházattal. Bár a védőfelszerelés szerinte az alfája és az omegája a védekezésnek, a gondozási intézményeknél is érvényes a „tesztelni, tesztelni, tesztelni” elve.

Üzent az osztrák kancellár: húsvét után nyithatnak a kisboltok | Magyar Hang

A rendszeres tesztelésnek a Hilfswerk osztrák segélyszervezet ügyvezetője, Elizabeth Ansem szerint több értelme is van, mint a két hetes karanténoknak, amelyek a gondozó személyzet sok tagját visszariasztják. „Az észrevétlenül maradó fertőzések oda vezethetnek, hogy rövid idő alatt megfertőződik egy otthonban az ápoltak 50-80 százaléka” – mondta a az APA-nak a szakember. Leszögezte: okvetlenül tesztelni kell mindenkit, aki a kórházból tér vissza az intézménybe, ahol pedig fertőzött esetet találnak, rendszeresen kell tesztelni a bentlakókat.

Kérésük meghallgatásra is talált, Rudolf Anschober egészségügyminiszter szombat délután bejelentette, hogy mivel nagyszámú Covid-teszt áll az ország rendelkezésére, húsvét után elkezdődik az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak (a dolgozóknál már el is kezdődött) szisztematikus tesztelése az egész országban.