Áttörő győzelemmel újrázhatott Orbán fő szövetségese

Áttörő győzelemmel újrázhatott Orbán fő szövetségese

Tüntet a Köztársasági Párt a belgrádi Köztársaság téren 2020. június 21-én (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös választásnak lehetettünk ma tanúi Szerbiában: habár a törvények szerint ezen a napon tilos tüntetni az országban, Belgrád több pontján is tartottak kisebb demonstrációkat. A Köztársaság téren például maga a Köztársaság Párt tüntetett, a szerb parlament, vagyis a szkupstina előtt pedig civilek gyűltek össze az ország több pontjáról, hogy jelezzék, nem tartják legitimnek a választásokat. Mégis, a helyenként nagyobb létszámmal megjelenő rendőrség nem oszlatta fel ezeket a tüntetéseket, amiben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy legfeljebb pár százan vehetettek részt ezeken az összejöveteleken.

Ám a mostani választások más szempontból is furcsára sikeredtek. Mint ismert, Szerbiában az ellenzék egy része bojkottálja a választásokat, mert szerintük jelenleg nem adottak a feltételek egy tisztességes választás lebonyolításához. Habár Szerbiában továbbra is él a kampánycsend intézménye, ez a közösségi hálókra nem vonatkozik, így a bojkottpárti ellenzékiek ezeken a felületeken igyekeztek a legutolsó percig lebeszélni a szavazókat a voksolásról.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Mindennek ellenére úgy látszik, a mai választás nem csak hogy érvényes lett, hanem Orbán Viktor fő szövetségesének, Aleksandar Vucicnak a pártja történelmi győzelmet aratott.

Ugyanis a szavazatok 91,1 százalékos feldolgozottságánál a Szerb Haladó Párt (SNS) a kétharmados eredmény közelében, 62,6 százalékon áll, nyomukban a koalíciós partnerük, a szocialisták a szavazatok 10,9 százalékával büszkélkedhetnek.

A jelenlegi adatok szerint az ellenzék soraiból egyedül a Szerb Patrióta Szövetségnek sikerült bekerülnie a parlamentbe 4,2 százalékkal, köszönhetően annak, hogy a parlamenti többség nemrég 3 százalékosra csökkentette a bejutási küszöböt. Habár a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) a mostani adatok szerint csak 2,3 százalékot szerzett, ez nem jelenti azt, hogy a parlamenten kívül maradnának, ugyanis a nemzetiségi pártokra más szabályok vonatkoznak Szerbiában. Sőt, a mostani helyzetben úgy néz ki, hogy az ellenzéki pártok kudarca miatt a VMSZ-nek akár 7 képviselője is lehet a köztársasági parlamentben.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Kötöttfogás Extra

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Zubreczki Dávid

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?