Ausztria elfogadja a kínai Sinopharm vakcináját

Ausztria elfogadja a kínai Sinopharm vakcináját

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 26-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a múlt héten még úgy nézett ki, hogy Ausztria sem a kínai állami cég, a Sinopharm vakcinája, sem az orosz Szputnyik V oltóanyag alapján kiállított védettségi igazolványt nem ismeri el, Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter hétfő este bejelentette, hogy országa legitimnek ismeri el a Sinopharm vakcinájával történő oltást – idézi az osztrák sajtót az Index.

Az osztrák Kurier szerint a változás oka, hogy az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO május 7-én engedélyezte a Sinopharm vészhelyzeti használatát a 18 éven felülieknek. Az orosz Szputnyik V-t ugyanakkor Ausztria továbbra sem ismeri el.

Az ügy érdekessége, hogy az előzmények alapján az tűnt valószínűbbnek, hogy nyugati szomszédunknál is inkább az orosz vakcinát ismerhetik el. Főleg, hogy Sebastian Kurz kancellár korábban azt is jelezte, Ausztria kész akár gyártani is a Szputnyik V oltóanyagot.

A SzputynikV-vakcina WHOs-s engedélyeztetésével kapcsolatban néhány napja arról tájékoztatott az ENSZ, hogy az folyamatban van. Az egészségügyi világszervezet vakcinaengedélyzetetések jelenelgi állapotáról elérhető táblázata szerint még több információt várnának az orosz féltől. Az Európai Gyógyszerügynökség pedig elvileg idén március közepe óta vizsgálja az orosz oltóanyagot, és korábban azt ígérték, júniusra döntés születik veszélyhelyzeti alkalmazhatóságáról.