Ausztria felszabadítja stratégiai üzemanyag-készletét

Ausztria felszabadítja stratégiai üzemanyag-készletét

Az OMV - Österreichische Mineralölverwaltung Aktiengesellschaft egy ausztriai központú olaj- és gázipari konszern egyik üzemanyagtöltő állomása a főváros XIII. kerületében a Váci út 95. szám alatt. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az OMV schwechati olajfinomítójában péntek este történt üzemzavar miatt, az ellátás biztonságának fenntartása érdekében Ausztria felszabadítja üzemanyag-tartalékainak egy részét – közölte az osztrák APA hírügynökségre hivatkozva a Der Standard online kiadása, amely szerint a Klímavédelmi Minisztérium a mai napon, szombaton ad ki erről rendeletet.

A schwechati finomító fő lepárlóüzemében pénteken történt a baleset, amelyben két ember könnyebb sérüléseket szenvedett. A finomító az április 19-e óta karbantartás miatt nem működik, az eredetileg június 10-re tervezett üzembehelyezést azonban az incidens miatt határozatlan időre halasztani kell, a károk felmérése jelenleg is zajlik. A magyar sajtóban tegnap este a VG számolt be elsőként a balesetről és arról, hogy az Magyarországon is üzemanyag-ellátási gondokat okozhat az OMV kútjainál, amelyek így már a hétvégén bezárhatnak. 

Az osztrák hírügynökség beszámolója szerint a stratégiai tározó Ausztria 90 napos olajfogyasztását tartalmazza, a kőolajon kívül kész üzemanyagok – benzin és a gázolaj – is rendelkezésre áll. A tartalékból most 112 ezer tonna gázolaj és 56 ezer tonna benzin kerül forgalomba. Ez összességében hat napnyi fogyasztásnak felel meg, azaz ennyivel csökken az Ausztriában tárolt tartalék.

Arról ugyanakkor nem szól a tájékoztatás, hogy a felszabadított stratégiai készletből jut-e az OMV nem ausztriai – így például magyarországi – kútjainak is. 

Címkék: benzin, gázolaj, Mol, OMV, Schwechat