Mélypontnak tartják, hogy Kurz megvédte Orbán politikáját

Mélypontnak tartják, hogy Kurz megvédte Orbán politikáját

Orbán Viktor és Sebastian Kurz 2018. január 30-i bécsi találkozójuk végén elhagyja a sajtótájékoztató helyszínét (Fotó: Reuters / Heinz-Peter Bader)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sebastian Kurz osztrák kancellár védelmébe vette Magyarországot és Lengyelországot az uniós jogállamisági vitában. – Helytelen, hogy mindig csak Magyarországról és Lengyelországról beszélünk – jelentette ki az osztrák kancellár a német Funke Médiacsoportnak és a francia Ouest-France napilapnak – írja Hvg.

Kurz méltányosabb hozzáállást szorgalmaz Magyarország és Lengyelország tekintetében az uniós jogállamisági vitában. Úgy véli, a jogállamiság és az európai alapértékek megtartása döntő fontosságú az Európai Unió fennmaradása érdekében, de ezek minden államra egyformán érvényesek.

Kurz az elmúlt években többször bírálta az Európai Uniót különböző témakörökben. Többek között szóvá tette a tagállamok kettős mércével való megítélését. Egy 2019-es – a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)-nak adott – interjúban a „helyenként meglévő nyugati arroganciáról” beszélt a kelet-európaiakkal szemben. „Európa-ellenes gondolkodásmód” nemcsak Kelet-Európában, hanem nyugaton is előfordul – mondta akkor.

A Népszava a Die Pressére hivatkozva azt írja, hogy szociáldemokraták úgy értékelték Kurz nyilatkozatát, hogy az emberi jogokról és a jogállamról zajló vitában a tekintélyuralmi magyar és lengyel kormány oldalára áll. A lapban azt írják, hogy Kurz igyekszik ártalmatlannak feltüntetni Budapest és Varsó politikáját, miközben mindkettő szorítja vissza a sajtószabadságot, építi le a demokráciát és támadja az LMBT-közösség jogait.

Az SPÖ Európa-ügyi szóvivője úgy fogalmazott, hogy a vélemény mélypontot jelent az osztrák külpolitikában, hiszen korábban a Néppárt is azon a véleményen volt, hogy az európai normákat minden tagnak be kell tartania.