Az albán sajtóból tudtuk meg, hogy Magyarországra érkezett Edi Rama kormányfő

Az albán sajtóból tudtuk meg, hogy Magyarországra érkezett Edi Rama kormányfő

Edi Rama (Fotó: Edi Rama/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor meghívására Magyarországra látogat Edi Rama, tudhattuk meg a héten az albán sajtóból. Az angol nyelvű Albanian Daily News hétfőn azt írta, gazdasági, egészségügyi, oktatási és az uniós integrációval összefüggő kérdésekről tárgyalnak. Az albán miniszterelnök továbbá Romániába és Bulgáriába is tervez egy vizitet.

Rama még egy képet is posztolt arról, amint elhagyja a repülőgépét. Mint közölte, Magyarország történelmi szövetséges Albánia uniós integrációját illetően. A kormányfő aztán kitett egy másik képet is a Fradi albán származású focistájával, Myrto Uzunival közösen.

A látogatásról beszámolt az Euronews Albania is. Hiába kerestük viszont a találkozó hírét Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter hivatalos felületein, nem találtuk nyomát. Kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot azzal kapcsolatban, miről tárgyalnak pontosan, és miért nem közölték eddig Rama érkezésének hírét. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Albánia szocialista miniszterelnöke áprilisban aratott földcsuszamlásszerű győzelmet, ezzel harmadjára is kormányfővé választották. Ugyanakkor megerősödve térhet vissza ellenfele, az Albán Demokrata Párt is. Az országot jelenleg, másokhoz hasonlóan, a koronavírus-járvány kezelése, a vakcinák beszerzése köti le. Eközben azért a belpolitikai botrányok sem kerülik el őket, nemrég Ilir Meta államfő elmozdítása került szóba, miután azzal vádolják, hogy megsértette az alkotmányt. Rama és Meta között régóta feszült a viszony, a kormányfő korábban kiosztotta a Metát támogatókat is. Ramával szemben is felmerült egyébként már mind a korrupció, mind az autokratikus vezetési stílus vádja.

FRISS: Miután Edi Rama Facebook-posztjai nyomán megírtuk és a külügynél rákérdeztünk, bő másfél órával később kijött az MTI-ben, hogy Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral az albán kormányfő.

Címkék: Albánia, Edi Rama

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.