Az amerikai hírszerzés megállapította, a koronavírust nem ember állította elő

Az amerikai hírszerzés megállapította, a koronavírust nem ember állította elő

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ember állította elő a koronavírust, és nem is genetikailag módosított kórokozóról van szó – állapította meg az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI).

Az MTI híre szerint a hírszerzők hangsúlyozták: széleskörű tudományos konszenzust élveznek az eredmények. A vírus eredetének felderítésén továbbra is dolgoznak, ahogy annak vizsgálatán is, nem egy kínai laboratóriumból szabadult-e ki a fertőzés. Kérdéses ugyanis, fertőzött állatokkal történő érintkezés, vagy egy vuhani laboratóriumban történt baleset miatt szabadult-e el a koronavírus.

Donald Trump elnök és Mike Pompeo külügyminiszter előzőleg úgy vélték, a járvány a vuhani virológiai kutatóintézet munkatársainak emberi hanyagsága miatt robbant ki.

Sőt, Trump csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, látott bizonyítékot a kapcsolatra a koronavírus és a vuhani laboratórium között. Az elnök konkrétumokat ugyanakkor nem tárt fel, viszont közölte: büntetővámokat tervez bevezetni Kína ellen. Kifejtette: Washington megkötötte a részleges kereskedelmi megállapodást Pekinggel, de ez most másodlagos kérdés azok után, ahogyan Kína szerinte a járványügyet kezelte.

Arra az újságírói felvetésre azonban nem válaszolt, hogy felelősnek tartja-e Hszi Csin-ping kínai vezetőt a járvánnyal kapcsolatos félrevezető információkért. Mint fogalmazott: Kína vagy a hozzáértés hiánya miatt nem tudta megállítani a járványt vagy egyszerűen hagyta, hogy a vírus szabadon terjedjen. „De még az is meglehet, hogy valaki szándékosan tett valamit” – fűzte hozzá.

Az első fertőzéseket egyébként a vuhani vizes piachoz kötik, ahol élő állatokat is árulnak. Tudományos feltételezések szerint a koronavírus gazdaállata lehetett tobzoska vagy épp denevér.