Az amerikai igazságügyi miniszter engedélyezte a házkutatást Trumpnál

Az amerikai igazságügyi miniszter engedélyezte a házkutatást Trumpnál

Merrick Garland bíró, Joe Biden amerikai elnök jelöltje az igazságügy-miniszteri posztra mosolyog a szenátusi meghallgatásán a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. február 22-én (Fotó:
MTI/AP/Getty pool/Drew Angerer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást – közölte maga Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, amely az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta, amely nagy port kavart, hiszen egyes hírek szerint Mar-a-Lagóban titkosított iratok is maradhattak. 

A miniszter azt is hozzátette: dolgoznak azon, hogy nyilvánosságra hozzák a házkutatásra vonatkozó dokumentumokat, a házkutatási végzést és az arról szóló jegyzőkönyvet. – Nyilvánvaló közérdek, hogy a közvélemény megértse, mi vezetetett a házkutatáshoz, ezért alaposan mérlegelik a döntést megalapozó bírósági dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, illetve a titkosítás feloldását – írja a The Hill amerikai lap. Ez utóbbira vonatkozó kérvény már meg is érkezett az illetékes floridai körzeti bírósághoz.

Mint ismert, Donald Trump floridai rezidenciáján, a Mar-a-Lago ingatlannál hétfőn délután bejelentés nélkül jelentek meg az FBI nyomozói, akik átkutatták az ingatlant, ahonnan híradások szerint tucatnyi dobozzal távoztak. Meg nem nevezett hivatalos források arról számoltak be az amerikai sajtónak, hogy Donald Trump elnöki időszakából származó minősített dokumentumok felkutatására irányult az intézkedés.

A CNN a napokban megírta, hogy a volt amerikai elnök és ügyvédei még tavasszal találkoztak a nyomozókkal, akik azután kezdtek el kutakodni, hogy az amerikai Nemzeti Levéltár (NARA) bejelentést tett az Igazságügyi Minisztériumnál, miszerint a Trump-kabinet nem adott át minden, az elnökség alatt keletkezett fehér házi iratot.