Az amerikai külügyminisztérium dolgozóit is Pegasussal figyelték meg

Az amerikai külügyminisztérium dolgozóit is Pegasussal figyelték meg

Mobiltelefonok (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább kilenc, az amerikai külügyminisztériumnak dolgozó alkalmazott iPhone-ját törték fel a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel, írja a Reuters.

A megtámadott munkavállalók mind Ugandában dolgoztak, vagy az országhoz kapcsolódó ügyekkel foglalkoztak – idézi a hírügynökséget a 24.hu.

A cikk szerint eddig ez a legszélesebb körű megismert támadás, amit amerikaiak ellen hajtottak végre a Pegasus alkalmazásával, de korábban is szóltak meg nem erősített hírek amerikaiak érintettségéről.

A Pegasust fejlesztő izraeli NSO Group már közölte, nem tudnak arról, hogy az ő terméküket használták volna, de felfüggesztették az érintett felhasználói fiókokat, miután megerősítették, hogy tényleg feltörték a telefonokat.

Júliusban robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában. A megszerzett adatbázisban több mint 50 ezer olyan telefonszám szerepel, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából. A Pegasus nevű szoftvert magyar újságírók, üzletemberek ellen is használták , az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján.