Az amerikai választók többsége se Donald Trump, se Joe Biden újbóli indulását nem támogatja

Az amerikai választók többsége se Donald Trump, se Joe Biden újbóli indulását nem támogatja

Donald Trump 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Polaris Images Pool/Erin Scott)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai választók többsége se Donald Trump, se Joe Biden újbóli indulását nem támogatja a következő, 2024-es elnökválasztáson - derül ki a FoxNews és a CNN hírtelevíziók héten megjelent közvéleménykutatásából.

A CNN hírtelevízió által megrendelt felmérésben a megkérdezett republikánus érzelmű választók 62 százaléka mondta azt, hogy azt szeretnék, ha pártjuk Donald Trump előző elnök helyett valaki mást indítana, míg a demokrata szavazók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Joe Biden hivatalban lévő elnök helyett mást szeretne látni az elnökjelölti pozícióban.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy ha a republikánus és demokrata előválasztásokon mégis ez a két politikus szerezné meg a jelöltséget, akkor pártjuk választóinak túlnyomó többsége rájuk voksolna a 2024 novemberi elnökválasztáson.

A CNN felmérése azt találta, hogy azok a regisztrált republikánusok, valamint republikánus érzelmű szavazók, akik nem látnák szívesen Donald Trumpot jelöltjükként, legtöbben Ron DeSantis floridai kormányzót jelölték meg favoritként.

A Fox News, szintén héten megjelent közvéleménykutatása hasonló trendeket mutat. A felmérés szerint az összes amerikai 64 százaléka nem szeretné, ha Joe Biden elindulna az újraválasztásért, és 33 százaléknak nincs ellenére. Donald Trump esetében azt találták, hogy az összes választó 58 százaléka nem látná szívesen elnökjelöltként, míg 39 százaléknak örülne ennek.

Donald Trump november közepén hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a republikánus elnökjelölti versenyben. Az indulás bejelentését a republikánus szavazók mintegy kétharmada örömmel fogadta - derül ki szintén a közvéleménykutatásból, ugyanakkor a párthoz nem tartozók 66 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem örül Donald Trump indulási szándékának.

Joe Biden és Donald Trump népszerűsége nagyjából ugyanúgy alakul: míg Joe Bidenről az amerikaiak 43 százaléka van jó véleményről, addig Donald Trump esetében ez 42 százalék, közben Joe Biden elutasítottsága 56, Donald Trumpé 57 százalék.

(MTI)