Az eddiginél is nagyobb rakétazápor zúdulhat Ukrajnára

Az eddiginél is nagyobb rakétazápor zúdulhat Ukrajnára

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen orosz tüzérek 152 milliméteres Hjacint-Sz önjáró löveggel lövik az ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyen (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az egész világ azt várja, mikor kezdődik meg végre a hosszú ideje várt tavaszi ukrán offenzíva, Kijev továbbra is óriási erőfeszítéseket tesz, hogy megtartsa Bahmutot, ahol múlt év augusztusa óta zajlanak a harcok. A legfrissebb harctéri hírekből ugyanis kiderült, hogy az ukrán csapatoknak vissza sikerült foglalniuk egy nagyobb területet a településtől délnyugatra, ezért egyre valószínűtlenebb, hogy az oroszok bekerítik majd az itt harcoló ukrán katonákat. Az ukránok a legutóbbi előretöréssel ugyanis biztonságos távolságra vetették vissza az orosz csapatokat az „Élet útjának” is nevezett főútvonaltól, ami mostanra az egyetlen, Bahmutba vezető útvonal, amely teljes egészében ukrán ellenőrzés alatt áll. A Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosai azonban szintén fel tudtak mutatni részleges sikereket a bahmuti fronton, így a város nyugati szektorának északi része szinte már teljes egészében az ellenőrzésük alá került.

A bahmuti harcok azonban csak egy részét képezik azoknak az erőfeszítéseknek, amelyekkel az ukránok próbálják stabilizálni a helyzetüket az offenzíva előtt. A jelek szerint mostanra egyre hatékonyabb az ukrán légvédelem a hátországban, amit kedden hajnalban ismét célba vettek az orosz drónok, illetve cirkáló- és ballisztikus rakéták. Emlékezetes: Moszkva hosszabb szünet után április végén indította újra rakéta- és dróntámadásait Kijev és az ukrán nagyvárosok ellen. Az elsődleges célpontok azonban ezúttal már nem az energetikai infrastruktúra, hanem a katonai létesítmények voltak. Az ukránok viszont most arról számoltak be, hogy az ellenséges légi célpontok nagy többségét felderítették és megsemmisítették, így ezúttal nem követeltek halálos áldozatokat a támadások.

Emellett továbbra is érkeznek Ukrajnába azok a fegyverek, amelyeket a nyugati országok ígértek Ukrajnának. Ami ezeknek a beérkezését illeti, amerikai részről ugyan pár hete elhangzott, hogy már leszállították a Kijevnek ígért fegyvereket, az ukrán vezetés azonban nemrég jelezte, hogy akkor indulhat csak meg az ukrán támadás, amikor már minden fegyver megérkezett a támadáshoz. Az ellentmondás feloldásában nem sokat segít, hogy mostanra egyre jobban körvonalazódnak azok a forgatókönyvek, amelyek a lehetséges ukrán támadási irányokat részletezik. Ezekj szerint a legvalószínűbb szcenárió a Tokmak és Melitopol irányába vezető vonal, amelynek a vélja az lenne, hogy az ukránok a későbbiekben elérjék az Azovi-tengert. A katonai szakértők azzal számolnak, hogy az első napok kulcsfontosságúak lesznek az ukrán támadás szempontjából, ezért aztán nem meglepő, hogy Ukrajna most mindent megtesz az orosz válaszcsapás megfékezése érdekében.

A térség szakértői ugyanis azzal számolnak, hogy amennyiben megindulna az ukrán támadás, az oroszok korábban soha nem látott légitámadással válaszolnának, amelyekben most már nem csak az Irántól kapott drónjaikat, illetve a saját gyártású cirkáló rakétáikat, hanem azokat a fegyvereiket is bevethetik, amelyeket eddig csak kis számban alkalmaztak Ukrajnában és amelyek ellen nem jelentenek igazi védelmet a már kipróbált védelmi rendszerek. Habár az ukránok azt állítják, hogy a keddi támadás során az orosz csodafegyvernek tartott Iszkander, Kindzsal és Kalibr rakétákat sikerült semlegesíteni (a támadások egy részének célja a légvédelmi eszközök semlegesítése lett volna), a kiszivárgott Pentagon-iratokból tudható, hogy a légvédelem még mindig gyenge pontja az ukrán haderőnek. Ezért Kijev arra számíthat, hogy az ukrán támadással egyidejűleg hatalmas pusztítást vihetnek véghez az orosz rakéták az egész országban.