Az Egyesült Államok elítéli a szerbek ellen erőszakosan fellépő koszovói kormányt

Az Egyesült Államok elítéli a szerbek ellen erőszakosan fellépő koszovói kormányt

Rendőrautó lángol kisebbségi szerb tüntetők és rendőrök összecsapása alatt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 26-án, miután a tüntetők meg akarták akadályozni, hogy a településen újonnan megválasztott, albán nemzetiségû polgármester belépjen az önkormányzat épületébe. Koszovó több, szerbek lakta településén zavargások törtek ki, emiatt a hadsereg főparancsnoki tisztségét is betöltő Aleksandar Vucic a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget. (MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy a koszovói kormány erőt alkalmazott a fennhatósága alatt álló terület északi, szerb többségű részén – közölte az amerikai külügyminiszter pénteken. Antony Blinken közleményében arra hívta fel figyelmet, hogy a koszovói hatóságok az Egyesült Államok és Koszovó európai partnereinek tanácsa ellenére léptek fel erővel.

Észak-Koszovó szerbek lakta részén a szerb nemzetiségű lakosság egy csoportja blokádot állított egyes önkormányzati  épületek elé, a tiltakozók ellen a rendőrség könnygázt is bevetett. Az amerikai közlemény szerint a hatósági intézkedés nagy mértékben és szükségtelenül élezte ki a feszültségeket, aláásva a nemzetközi erőfeszítéseket a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálása érdekében, ezért arra szólítják fel Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy változtasson politikája irányán.

(MTI)