Az Egyesült Államok engedélyezi, hogy F-16-osokat kapjon Ukrajna

Az Egyesült Államok engedélyezi, hogy F-16-osokat kapjon Ukrajna

F-16-os (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy lehetővé teszi nyugati szövetségesei számára, hogy korszerű vadászrepülőgépeket, köztük amerikai gyártmányú F-16-osokat szállítsanak Ukrajnának. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök tájékoztatta G7-es kollégáit a döntésről a blokk pénteki csúcstalálkozóján. Sullivan arról is beszélt, hogy az amerikai csapatok ukrán pilótákat is ki fognak képezni a repülőgépek használatára.

Ukrajna már régóta vágyik korszerű repülőgépekre, és Volodimir Zelenszkij elnök történelmi döntésként" üdvözölte a lépést. Jogilag az országok csak akkor adhatják el vagy exportálhatják újra az amerikai haditechnikai eszközöket, ha azt az Egyesült Államok jóváhagyja, így ez a döntés szabaddá teszi az utat más országok számára, hogy meglévő F-16-osaikat Ukrajnába küldjék.

Az egyesült Államok és a szövetségesek eddig arra összpontosítottak, hogy Ukrajnának a tavaszi és nyári támadó műveletek végrehajtásához szükséges fegyvereket és kiképzést biztosítsanak" – mondta Sullivan Hirosimában újságíróknak. Most áttértünk az ukrán légierő fejlesztéséről szóló megbeszélésekre az Ukrajna önvédelme melletti hosszú távú elkötelezettségünk részeként. Ahogy a kiképzés az elkövetkező hónapokban halad, szövetségeseinkkel együtt fogjuk meghatározni, hogy mikor, ki és hány repülőgépet fog szállítani". A szombati hivatalos bejelentés előtt Zelenszkij azt mondta, hogy a repülőgépek nagymértékben megerősítenék hadseregünket a levegőben". Elmondta, hogy várakozással tekint a terv gyakorlati megvalósításának megvitatása elé" a G7-ek hirosimai csúcstalálkozóján, ahová szombaton érkezett.

Sullivan azt is jelezte, hogy az Ukrajna által kapott repülőgépeket kizárólag védelmi célokra fogják használni, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem fogja lehetővé tenni és nem fogja támogatni az orosz terület elleni támadásokat. Az ukránok jelezték, hogy készek ezt betartani" – mondta.

A hírről beszámoló BBC szerint bár az amerikai bejelentés jelentős, a pilóták kiképzése időbe telik, akár négy hónapig is tarthat. Ukrajnának pedig jelenleg több kiképzett vadászpilótája van, mint repülőgépe. Az F-16-ost számos európai és közel-keleti ország, valamint az Egyesült Államok is használja, de még senki sem jelentette be, hogy szállítana belőle. 

Az Egyesült Királyság, Hollandia, Belgium és Dánia is üdvözölte az amerikai lépést. Rishi Sunak brit miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy az Egyesült Királyság együtt fog működni az Egyesült Államokkal, valamint Hollandiával, Belgiummal és Dániával, hogy Ukrajna megkapja a szükséges légi képességeket. A BBC azonban hozzátette, hogy  az Egyesült Királyság maga nem rendelkezik F-16-osokkal. Dánia bejelentette, hogy ő is támogatni fogja a pilóták kiképzését, de nem erősítette meg, hogy küld-e repülőgépeket Ukrajnába. Dánia légiereje 40 F-16-os repülőgéppel rendelkezik, amelyek közül körülbelül 30 működik.