Az EJEB szerint Oroszország a felelős Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásáért

Az EJEB szerint Oroszország a felelős Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásáért

Marina Litvinyeko, Alekszandr Litvinyenko Londonban megmérgezett egykori orosz kém özvegye a londoni Legfelsőbb Bíróság épülete előtt tett nyilatkozata után 2016. január 21-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi határozatában Oroszországot tette felelőssé a 2006-ban Londonban megölt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz hírszerző haláláért.

Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese szembefordult az orosz kormánnyal, és 2000-ben Londonba emigrált, ahol 2006 novemberében hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal megölték. A mérgező anyagot a Scotland Yard szerint Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott. Nagy-Britanniában 2007-ben hivatalosan vádat emeltek a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérték kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta. Ezt diplomaták kölcsönös kiutasítása követte

A strasbourgi bírói testület megerősítette: megalapozott az a feltételezés, hogy a Litvinyenko elleni merényletet Dmitrij Kovtun és bűntársa, Andrej Lugovoj az orosz állam megbízásából hajtotta végre. A bírák megállapították azt is, hogy az orosz hatóságok nem adtak kielégítő magyarázatot az esettel kapcsolatban, nem folytattak vizsgálatot az ügyben, de nem is cáfolták a londoni nyomozás eredményeit.

Az EJEB bűnösnek mondta ki Oroszországot, az Emberi Jogok Európai Egyezménye 2., illetve 38. cikkének megsértésében, amelyek az élethez való jogot garantálják, valamint arra kötelezik a nemzetközi testülethez csatlakozott államokat, hogy a vitatott ügyek békés rendezése érdekében bocsássanak rendelkezésre minden, a vizsgálat szempontjából fontos dokumentumot. A bíróság határozata szerint Oroszországnak 100 ezer euró értékű kártérítést kell fizetnie Litvinyenko özvegyének.

Az orosz vezetés továbbra is tagadja, hogy köze lett volna Litvinyenko halálához.

(MTI)