A Mariupolban megölt civileket tömegsírokba temetik és elhamvasztják az oroszok

A Mariupolban megölt civileket tömegsírokba temetik és elhamvasztják az oroszok

Az út mentén friss tömegsírok sorakoznak Mariupol határában (Fotó: Maxar Technologies)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vagyim Bojcsenko mariupoli polgármester a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy a rommá lőtt Mariupolban rekedt polgári lakosok ezreinek élete Vlagyimir Putyin kezében van.

A polgármester kifejezte, hogy rendkívül frusztrálja a háború kezdete (tehát két hónapja) ostromolt Mariupolból szervezett evakuáció kudarca. Hiába kezdték az ukránok szervezni a polgári személyek kimenekítését már március első napjaiban, az orosz támadók folyamatosan szabotálták az evakuálást. 

„Térképet kértek tőlünk arról, hogy hol kezdjük meg az evakuálást. Elküldtük nekik ezt a térképet. Megkérdezték, hogy hány busszal fogunk evakuálni. Elmondtuk nekik, hogy hány busszal. Erre lerombolták a megadott helyszíneket és lerombolták a buszokat” – mondta Bojcsenko. Elmondta, hogy továbbra is 100 ezer ember tartózkodik a városban, az Azovsztal acélműbe visszahúzódott katonák pedig nem fogják megadni magukat.

Bojcsenko szerint az oroszok megpróbálják elrejteni a háborús bűncselekményeik bizonyítékait azzal, hogy a tüzérségi támadásban elhunyt civileket tömegsírokba temetik. A feltételezett tömegsírok ásását a Maxar cég műholdfelvételei is bizonyítani látszanak. A polgármester szerint eddig nagyjából 20 ezer civilt öltek meg az oroszok. A holttestek nagy részét mára vagy eltemették, vagy mozgó krematóriumokban égették el.

Címkék: ukrajnai háború