Az ellenzéki szociáldemokraták győzelmét jelzi Romániában az exit poll

Az ellenzéki szociáldemokraták győzelmét jelzi Romániában az exit poll

Ludovic Orban román miniszterelnök voksol Dobroesti település egyik szavazóhelyiségében 2020. december 6-án, a romániai parlamenti választások napján (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavaly óta ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) meglepetésszerű győzelmét vetíti előre a parlamenti választásokon a vasárnap esti urnazáráskor közzétett exit poll – jelentette az MTI. A beszámoló szerint a PSD másfél százalékponttal megelőzi a Klaus Johannis államfőhöz közel álló, kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL).

A szavazókörökből távozók nyilatkozatai alapján készült becslés a PSD-nek 30,5, míg a PNL-nek 29 százalékos eredményt jósol. A rendszerkritikus USR–PLUS-szövetség a voksok 16 százalékára számíthat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok mintegy 5,7 százalékát szerezte meg. Az exit poll szerint hét párt, köztük – ahogy azt már a nap folyamán korábban is jelezték – egy új nacionalista alakulat, a 5,2 százalékra taksált Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) lépheti át a parlamenti küszöböt. Az erdélyi Krónika napilap ismertetője szerint a PRO Romániát, valamint a Népi Mozgalom Pártját (PMP) egyaránt közvetlenül az öt százalékos bejutási küszöb körül mérték, a bukaresti törvényhozásba való bejutások egyelőre bizonytalan.

A Krónika beszámolója szerint a 21 órás urnazárásig a választásra jogosultak 31,84 százaléka, azaz 5 793 069 polgár adta le szavazatát – ilyen kevesen még sohasem szavaztak parlamenti választásokon Romániában az 1989-es rendszerváltozás óta. Az előző, 2016-os parlamenti választáson 39,42 százalékos volt a részvétel, 2012-ben 41,76, 2008-ban 39,20, míg 2004-ben 58,5 százlaékos. Az alacsony részvételt a koronavírus-járvánnyal magyarázzák.

Fontos azonban megjegyezni, az exit poll eredményekben még nincsenek benne a külföldöt leadott szavazatok. Ilyen alacsony részvétel mellett pedig az a mintegy 250 ezer voks akár komolyan átrendezheti a becsült eredményt – főleg, hogy egyes vélemények szerint a diaszpórákban alig szavaznak a PSD-re. Erről beszélt Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL elnöke is. Mint mondta a végeredmény csak a külföldi szavazatok, és az szavazóhelyiségek bezárása után összeszámolt voksok alapján lesz ismert.

A Krónika szerint Orban az exit pollokon mért hátrány ellenére is a választások győztesének nevezte pártját. Ezzel párhuzamosan Marcel Ciolacu, a PSD elnöke a vasárnap esti urnazárást követően kijelentette: a románok bebizonyították, hogy változásra van szükség.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart az urnazárások után a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén a romániai parlamenti választások napján, 2020. december 6-án (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke a szavazókörzetek lezárása után értékelte a választások eredményeit. A Transindex beszámolója szerint Kelemen arról beszélt, hogy egy jobbközépen elhelyezkedő, stabil kormányt tart szükségesnek. A szövetségi elnök kifejtette, arányos képviselettel rendelkezik majd az RMDSZ, de egyelőre ki kell várni a szavazatok megszámlálását, hogy ennél több információt tudjanak mondani. Nyilatkozatában a politikus is a koronavírus-járványnak tulajdonította, hogy az elmúlt 30 év leggyengébb részvételével tartották a vasárnapi parlamenti választásokat.

A Maszol.ro hírportál percről percre tudósításában idézi George Simion, szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökét, aki szerint a bejutási küszöb átlépése azt jelenti, hogy mintegy 500 ezer szavazatot kaptak, amit erős tábornak nevezett. A magyarellenes, amúgy Trump-támogató pártnál az első nyilatkozatukban már arról beszélnek, hogy a diaszpórában csaltak. Az újonnan alakult párt bejutása a parlamentbe meglepő lenne.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.