Az elnök, akinek mindenkiről vannak adatai

Az elnök, akinek mindenkiről vannak adatai

Vlagyimir Putyin és Mihail Misusztyin Moszkvában, 2020. január 15-én (Fotó: Reuters/Kreml/Alexey Nikolskiy)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hatalmi átmenet előkészítésének első lépéseként lemondott az orosz kormány. A népszerűtlen Dmitrij Medvegyev utódjának első számú feladata, hogy e folyamatnak a gazdaság élénkítésével, a szociális biztonság erősítésével és a modernizáció gyorsításával ágyazzon meg. A technokrata Mihail Misusztyin tökéletesen alkalmasnak látszik e feladatra.

Bár január 15-én a világ közvéleménye alapvetően az orosz kormány lemondásával volt elfoglalva, azóta már mindenki számára egyértelművé vált, hogy Vlagyimir Putyin bejelentései közül a politikai berendezkedést átalakító alkotmánymódosítás a reformok központi eleme. Ennek a hatalmi átmenetnek a része a kormány leváltása is. A politikai rendszer átformálását ugyanis nehéz lenne végigvinni a belső társadalmi stabilitás nélkül, ennek pedig előfeltétele a gazdaság élénkítése, és az utóbbi években lazuló szociális háló megerősítése. Ehhez jön még, hogy az ország fejlődéséhez elengedhetetlen a társadalmi és politikai stabilitás, ám az elképzelhetetlen a modernizáció gyorsítása, és az ezt szolgáló nemzeti projektek minél hatékonyabb megvalósítása nélkül.

Mindezek szellemében a duma előtt elmondott programbeszédében Mihail Misusztyin azt hangoztatta, hogy gondolkodásában az első helyen áll a gyerekekről, a családról, a jólétről és a növekedésről, az életminőség javításáról való gondoskodás. Külön kitért a szegénység felszámolásának fontosságára, a demográfiai gondok leküzdését segítő programokra, az oktatás és az egészségügyi ellátás minőségének javítására. Egyúttal kilátásba helyezte a nemzeti fejlesztési projektek megvalósításának felgyorsítását, és közölte, hogy a feladatok elvégzéséért a kormánytagok személyesen felelnek majd.

Mint mondta, a megvalósításhoz szükséges források – 450 milliárd rubel – a makrogazdasági stabilitásnak köszönhetően rendelkezésre állnak. Misusztyin megígérte az államigazgatás reformjának végrehajtását, valamint a gazdaság digitalizálását és technológiai fejlesztését, továbbá az agrárexport növelését is. Megfogadta, hogy felszámolja az üzleti tevékenységet gátoló akadályokat, javítja a befektetési légkört, valamint szorosan együtt fog működni a parlamenttel és a régiókkal. Misusztyin aláhúzta, hogy mennyire fontos a makrogazdasági egyensúly fenntartása és a stabilitás biztosítása, amelynek érdekében folytatódik a költségvetés pozitív tartományban tartása, valamint a tartalékok képzése.

Megkezdődött a hatalmi átmenet Oroszországban | Magyar Hang

Az oly sokat emlegetett stabilitásra fókuszáló gondolkodásba jól illik Misusztyin személye. Mindenekelőtt azért, mert a jól felkészült és már bizonyított technokrata kormányfő keménykezű végrehajtó, miközben nincsenek politikai ambíciói. Elismerten a világ egyik legmodernebb adóhatóságát hozta létre, amellyel igazolta, hogy nemcsak kiváló szervező, de a digitalizáció elkötelezett híveként érti is a posztindusztriális civilizáció kihívásait. Emellett e szervezet vezetőjeként mindenkiről vannak adatai, ami anélkül is nyomatékot adhat a korrupció felszámolásért indított lépéseknek, hogy használná az információit. Misusztyin előnye mindemellett, hogy egyetlen hatalmi csoportosuláshoz sem tartozik, ezzel segítheti a hatalmi elit két erőcsoportja, a „szilovikok” és a liberális gazdasági blokk szembenállásának oldását, a kompromisszum megteremtését. Misusztyinnak mindenkivel rendezett a viszonya, és kifejezetten jóban van az elnöki hivatal második emberével, a vezetői káderutánpótlást ellenőrzése alatt tartó Szergej Kirijenkóval.

Az 54. életévét márciusban betöltő, karrierjét alapvetően a gazdaságban és az államapparátusban építő szakembert – mint arra már utaltunk – kiváló számítástechnikai szervezőnek tartják, akinek ráadásul jelentős tapasztalatai vannak az adóbeszedésben, a kockázati tőkekezelésben és az ingatlanügyletekben. A Moszkvai Szerszámgépipari Egyetem (SZTANKIN) mérnök-rendszertechnikusként diplomázott, majd közgazdasági doktori címet szerzett, 2010-ben pedig adóigazgatásból doktorált Mihail Misusztyin 1998-ban lépett állami szolgálatba. Az adóhatóság élén 2010 óta állt, ahol korábban más vezető funkciókat is betöltött. Jelentős szerepe volt az informatikai csúcstechnológia alkalmazásában. A digitalizálásban nemzetközileg is elismert orosz Állami Adószolgálat 23 millió természetes személy, csaknem félmillió egyéni vállalkozó és több mint 200 ezer vállalat ügyeit bonyolítja le digitálisan. A nevéhez fűződik az „egyablakos” adóügyintézés bevezetése.

Az újdonsült kormányfő korábban más gazdasági szerveknél is fontos pozíciókat töltött be. Adó- és illetékügyi miniszterhelyettes volt 1999 és 2004 között, majd az ingatlan-nyilvántartási ügynökséget irányította, 2007–2008-ban pedig a különleges gazdasági övezetek irányítását ellátó szövetségi ügynökség vezetőjeként dolgozott. A magánszférában is megpróbálkozott, 2008 és 2010 között az UFG Capital Partners elnöke és az UFG Asset Management befektetési alap társvezetője volt. Ekkor a jövedelme csaknem tízszeresen meghaladta állami tisztviselőként 2018-ban kapott, 18 millió rubeles (mintegy 80 millió forintos) fizetését, mégis visszatért az állami szektorba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/4. számában jelent meg január 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/4. számban? Itt megnézheti!