Az ENSZ vizsgálja ki az 53 ukrán hadifogoly halálát okozó támadást

Az ENSZ vizsgálja ki az 53 ukrán hadifogoly halálát okozó támadást

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország és Ukrajna is az ENSZ-t kérte fel, hogy vizsgálják ki azt a rakétatámadást, amelyben 53 ukrán hadifogoly halt meg, akiket a szeparatisták ellenőrizte Dombasz tartománybeli Olenivka börtönében tartottak fogva. Mindkét fél a másikat vádolja a támadással.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlenül akar tárgyalni Hszi Csi-ping kínai pártfőtitkárral, abban a reményben, hogy Kína hatást gyakorolhat Oroszországra a háború befejezése érdekében. Zelenszkij Kína, illetve gazdaságának erősségét méltatta. Kína és Hszi nem ítélte el Oroszország agresszióját, és Putyinnal találkozva kijelentette, hogy támogatja Oroszország szuverenitását és biztonsági érdekeit.

Az amerikai szenátus ratifikálta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását 95-1 szavazati arányban. Eddig 23 ország fogadta el a NATO bővítését, mind a harmincnak rá kell bólintania.

Ukrajna hazahívja a koszovói békefenntartó erőkben szolgáló negyven katonáját. Zelenszkij korábban olyan rendeletet adott ki, melynek értelmében minden külföldön szolgáló ukrán katonának haza kell térnie, és a haza védelmében kell harcolnia.

Az elfoglalt ukrán területek egyik orosz tisztségviselője azzal vádolta Ukrajnát, hogy amerikai fegyverekkel támadja a zaporizzsjai atomerőművet, ami – lássuk be – meglehetősen valószínűtlen.

Az első ukrán gabonát szállító hajó megérkezett Törökországba. Most átvizsgálják a tartalmát, és hamarosan áthalad a Bozsporuszon, Libanon felé tartva. Zelenszkij kijelentette, hogy ennek az egyetlen szállítmánynak nincs nagy jelentősége, hiszen csupán minimális töredéke mindannak a terménynek, amit exportálniuk kell a gazdaság működőképessége fenntartása érdekében.