Bezárják az erdélyi magyar lapokat

Bezárják az erdélyi magyar lapokat

A Prima Press (eddigi) kiadványai (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nehéz gazdasági helyzet miatt januártól felfüggeszti nyomtatott lapjainak a kiadását, valamint a lapterjesztést és lapkézbesítést az erdélyi Príma Press Kft. A lapkiadó vállalat szűkszavú szolgálati közleménye a KrónikaOnline.ro és a Székelyhon.ro portálokon jelent meg szerda délután. A Médiatér csoporthoz tartozó Príma Press a Krónika, a Székelyhon, a Székely Hírmondó napilapokat, a Heti Hirdető hetilapot, valamint a Nőileg havi magazint adja ki, emellett az egész Székelyföldet lefedő lapterjesztő és lapkézbesítő hálózatot működtet – írja az MTI.

A közlemény a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozik, és arra, hogy ez a helyzet valószínűsíthetően hosszabb távon is fennmarad. A Príma Press Kft. közölte, hogy az általa működtetett elektronikus médiumok – portálok, rádiók, újmédiás tartalmak - továbbra is „az erdélyi magyar közösség szolgálatában állnak”. Ezek közül a fontosabbak a Székelyhon.ro, a KrónikaOnline.ro, a SzékelySport.ro, a Hírmondó.ro, a Liget.ro, a Nőileg.ro és az ErdélyiNapló.ro. A kiadóvállalat saját bevételeit magyarországi pályázati forrásokból kiegészítve jelentette meg mindeddig kiadványait.

Az MTI hírének utolsó mondata érdemel különös figyelmet. A Krónika Online 2019-es cikke szerint ugyanis „nyilvános adat, hogy 2017 decemberében az Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormánytól 1,45 milliárd forintos támogatást kapott arra a célra, hogy Erdély legkorszerűbb médiaholdingját létrehozza.” Sőt, az Átlátszó Erdély híre szerint nem sokkal később a magyar kormány újabb 1,9 milliárd forintos támogatást ítét meg a holdingnak. Sokan hasonlítják az így létrejött médiaholdingot a magyar kormány propagandacéljait mindenféle kritika nélkül kiszolgáló kiadványokat megjelentető Mediaworkshöz.

 

Címkék: Erdély, prima press