Az észt hírszerzés szerint az oroszok korlátozottan fogják megtámadni Ukrajnát

Az észt hírszerzés szerint az oroszok korlátozottan fogják megtámadni Ukrajnát

Az ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen amerikai katona az M141 Bunker Defeat Munition (BDM) védelmi csomag részét képező, SMAW-D vállról indítható rakéta használatát oktatja ukrán katonáknak a nyugat-ukrajnai Javorivban lévő katonai bázison 2022. január 30-án (Fotó: MTI/AP/Ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az észt külügyi hírszerző szolgálat igazgatója szerint Oroszország korlátozott katonai akciót fog indítani Ukrajna területén. Úgy tudják, hogy kulcsfontosságú vidéki területeket terveznek elfoglalni, korlátozott számú katonával.

A nagyobb városokat az információ szerint nem tervezik megtámadni, mert azok ellenőrzéséhez túl sok katonára lenne szükség. Az észt hírszerzés vezetője a Reuternek nyilatkozott, amit a Hvg idézett.

Bár Oroszország úgy nyilatkozott, hogy bizonyos csapatokat visszavont az ukrán határról, a nyugati politikusok szkeptikusak ezt illetően. A nemzetközi konfliktusok történetében példátlan módon a nyugati titkosszolgálatok azonnal nyilvánosságra hozzák a lehetséges orosz támadásról szerzett információikat, ezzel próbálják meghátrálásra kényszeríteni a dezinformációkhoz szokott Vlagyimir Putyint.

Időközben Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára bejelentette, hogy az orosz csapatvisszavonások nem látszanak, ellenben újabb csapatok határ mellé csoportosítására műholdas bizonyítékaik vannak.

Az amerikaiak korábban bejelentették, hogy az orosz támadás szerdára várható. Ez eddig nem következett be, de a deeszkalációnak semmi jele, bármikor indulhat orosz támadás.