Az EU ajánlása ellenére ott volt a magyar nagykövet a minszki parádén

Az EU ajánlása ellenére ott volt a magyar nagykövet a minszki parádén

inszk, 2020. május 9. Ajakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (elöl) beszédet mond a II. világháború európai befejezésének 75. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén Minszkben 2020. május 9-én. MTI/AP pool/Szergej Gapon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két uniós ország nagykövete a koronavírus-járvány és az Európai Unió eltanácsolása ellenére is tiszteletét tette a Minszkben a hét végén a világ kiemelt figyelmének közepette a második világháború befejezésének 75. évfordulóján tartott katonai parádén. Ez a két ország a belarusz külügyminisztérium vendéglistája alapján Magyarország és Szlovákia volt. 

Jozef Migaš részvétele Szlovákiában botrányt kavart. A Dennik értesülése szerint a nagykövet erről nem egyeztetett a külügyminisztériummal. A 66 éves, Moszkva után 2016-ban Minszkbe nagykövetnek kinevezett Migaš ezután a szlovák lap híre alapján lemondott a posztjáról. Az ismert, korábban több magas tisztséget is betöltő politikus a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy számára antifasisztaként és egy partizán gyermekeként a részvétel elvi kérdés volt.

Előzőleg az Európai Unió a járványra hivatkozva nem ajánlotta saját, és tagországai diplomatáinak a részvételt. Brüsszel a parádé lemondásához kötötte a Belarusznak a járvány kezeléséhez nyújtott támogatását is. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Josep Borell annak ellenére szólt be keményen a segély kérdésében Minszknek, hogy Brüsszel Washingtonnal egyetemben egy ideje már látványosan nyit Belarusz felé. Eltanácsolta a felvonulás megtartásától Minszket a WHO is. 

Hasonló okokra hivatkozva maradt távol a mintegy 10 ezer főt megmozgató nagyszabású eseménytől Ukrajna és Grúzia minszki nagykövete is. Az évfordulót megelőző héten telefonbeszélgetésükben rosszallását fejezte ki a parádé megtartása és a járvány kezelése miatt Vlagyimir Putyin is. Az orosz elnök nem megy el Minszkbe az Eurázsiai Gazdasági Unió vezetőinek soros csúcstalálkozójára sem, így azt videokonferencia keretében tartják meg. Az orosz nagykövet posztszovjet térség Minszkbe akkreditált diplomatáinak többségével egyetemben természetesen részt vett a megemlékezésen. 

Az, hogy Magyarország képviseltette magát az Aljakszandr Lukasenka számára kiemelt fontossággal bíró eseményen, az utóbbi időben látványosan jó magyar–belarusz viszony fényében nem meglepő. Az elmúlt években több felső szintű találkozóra is sor került, és még a járvány kitörése előtt keringtek hírek Orbán Viktor közelgő minszki látogatásáról is. Mint ahogy értesüléseink szerint az is tervben volt, hogy a Wizz Air közvetlen repülőjáratot indít Budapest és Minszk között. 

Az illiberális fehérorosz elnök szerint vodkával gyógyítható a koronavírus okozta betegség | Magyar Hang

Fehéroroszország az egyetlen állam Európában, mely nem törődik a koronavírussal. Minden úgy megy tovább mint korábban: sehol egy karantén – írja összeállításában a Hvg.hu. Lukasenka elnök, aki 26 éve van hatalmon Fehéroroszországban, a hétvégén maga is részt vett egy jéghoki mérkőzésen, ahol kezet fogott a játékosokkal.