Az EU légihidat hoz létre a kongói konfliktusok által érintettek megsegítésére

Az EU légihidat hoz létre a kongói konfliktusok által érintettek megsegítésére

Tiltakozók által felgyújtott gumiabroncsok Kinshasában 2018. december 20-án (Fotó: MTI/EPA/Stefan Kleinowitz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió több mint 47 millió eurót (mintegy 18,1 milliárd forint) mozgósít, és humanitárius légihidat hoz létre a Kongói Demokratikus Köztársaság konfliktusaitól sújtott emberek megsegítésére – tájékoztatott az Európai Bizottság szombaton.

A közlemény szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, Észak-Kivu tartományban a humanitárius helyzet drasztikusan romlik a fegyveres konfliktus jelentős kiszélesedése miatt. A humanitárius szervezetek egyre rosszabb helyzetben vannak, és egyre nehezebben birkóznak meg azzal a feladattal, hogy segítsenek kielégíteni a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek ezreinek szükségleteit. A segítségnyújtás megkönnyítése érdekében az EU humanitárius légihidat hoz létre. A műveletben – amelyet Franciaország támogatásával hajtanak végre – az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) és más humanitárius partnerekkel együttműködve nyújtanak támogatást orvosi és egészségügyi eszközök, valamint élelmiszerek eljuttatásával.

A több mint 47 millió eurós támogatással az EU humanitárius partnerein keresztül biztosítja olyan azonnali szükségletek fedezését, mint a táplálkozás, az egészségügyi ellátás, a víz és a megfelelő higiénés körülmények, a menedék és a közbiztonság. A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta: az EU készen áll arra, hogy minden szükséges eszközt mozgósítson a humanitárius dolgozók támogatására, beleértve a logisztikát és a légi közlekedést is, hogy segítsék a Kongói Demokratikus Köztársaság lakosságát.

Kongó keleti részén több mint 120 milícia harcol az értékes ásványkincsek feletti ellenőrzésért. A harcok miatt elmenekülők számát már ötmillióra becslik.

(MTI)