Az EU mindent megtesz a fegyverszállításra vonatkozó vállalása teljesítéséért

Az EU mindent megtesz a fegyverszállításra vonatkozó vállalása teljesítéséért

Josep Borrell (Fotó: Mario Salerno / European Union)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió a maga részéről mindent megtesz, hogy teljesítse Ukrajnának ígért, fegyverszállításra vonatkozó vállalását – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn. Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az Ukrajnának védekezésre ígért lőszerszállítás nem az elvárt ütemben halad, pedig – mint kiemelte – „az EU mindent megtesz”, hogy teljesítse a vállalásokat.

Elmondta, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki videokapcsolat útján vett részt a tanácskozáson, ismételten felkérte az uniót, hogy tegyen lépéseket a lőszerszállítás előtt álló akadályok orvoslására. Megerősítette: Kuleba a háborúban élők nevében beszélt, majd azt mondta, helyénvalónak tartja, hogy az ukrán külügyminiszter kitartóan újabb és újabb segítséget kér.

Közölte: az EU egymilliárd euróval finanszírozza a lőszerszállítási költségek egy részét, ebből az összegből 600 millió eurót már felhasználtak – tájékoztatott.

Borrell Brazília és Kína által javasolt béketárgyalásokra vonatkozóan kijelentette: „mindannyian békét akarunk, mindenekelőtt az ukránok. De ennek igazságos békének kell lennie”. Azt mondta: van egy agresszor, amely az ENSZ Alapokmányát megsértve megszállt egy másik országot. Az agresszort és az áldozatot nem lehet egyenrangúvá tenni, az EU ezért is támogatja Ukrajnát. Ezért szorgalmazza harckocsik és vadászrepülőgépek küldését, valamint az ukrán légvédelem erősítését – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)