Az EU szerint Észak-Korea rakétakilövése a nemzetközi békét veszélyezteti

Az EU szerint Észak-Korea rakétakilövése a nemzetközi békét veszélyezteti

Kim Dzsong-un és lánya (Fotó: KCNA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszélyezteti a nemzetközi és regionális békét és biztonságot, hogy Phenjan rakétakilövést hajt végre folyamatosan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeit – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán.

A külügyi szolgálata arra reagált, hogy május 31-én hajnalban Észak-Korea megkísérelt pályára állítani egy katonai felderítő műholdat. A műhold nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant a Koreai-félsziget nyugati partjainál. A közlemény szerint az Európai Unió elítéli Észak-Korea szerdán megkísérlet, ballisztikus katonai technológiával végrehajtott rakétakilövését.

– Rendkívül fontos, hogy az ENSZ valamennyi tagja, különösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai felszólaljanak, és hangsúlyozzák, hogy az ilyen műveleteket soha sem fogják elfogadni – fogalmaztak. „Az EU felszólítja Észak-Koreát, hogy hagyjon fel minden feszültséget keltő intézkedéssel, és ehelyett válassza a párbeszéd útját” – tették hozzá az MTI által is idézett közleményben.

Észak-Korea a héten erősítette meg, hogy május 31. és június 11. között műhold fellövését tervezi, a bejelentés ellen Japán és Dél-Korea mellett az Egyesült Államok is tiltakozott. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerdán jelentette, hogy a katonai felderítő műhold aznapi fellövése után nem sokkal az eszköz a Koreai-félsziget nyugati partjainál a Sárga-tengerbe zuhant. „A kudarc okát vizsgálják” – tették hozzá.