Az Európai Bizottság elnöke már úton van Kijevbe

Az Európai Bizottság elnöke már úton van Kijevbe

Ursula von der Leyen úton Kijevbe (Fotó: Ursula von der Leyen/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felszállt a Kijevbe tartó vonatra péntek reggel az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, továbbá az Európai Unió vezető diplomatája, Josep Borrell. Von der Leyen meg is osztott egy fotót a Twitter-oldalán, amin azt látjuk, ahogy még az éjszakai sötétségben leszáll egy ukrán vonatról. Borrell eközben ukránul is közzétette, hogy Kijevbe tartanak, és szolidaritásáról biztosította a megtámadott országot.

Volodimir Zelenszkij kedd este jelentette be, hogy a héten fogadja az Európai Unió vezető politikusait. Eközben beszélt arról is, hogy Orbán Viktort szintén invitálta már Kijevbe, de hiába, nem kapott pozitív választ a magyar vezetéstől. Az ukrán elnöknek az elmúlt hetekben konfliktusossá vált a viszonya a magyar kormányfővel, többször is beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz-vezetés nem támogatja őket eléggé, viszont túl közeli viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal. Orbán Viktor ezek után az ellenfelei között kezdte emlegetni Ukrajna vezetőjét, a Fideszben pedig többen is úgy fogalmaztak, hogy az ukránok beavatkoznának a magyar választásba.