Az exit pollokhoz képest jobb eredményt ért el a CSU, de ez is 60 éves mélypont

Az exit pollokhoz képest jobb eredményt ért el a CSU, de ez is 60 éves mélypont

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök (CSU) leadja szavazatát (Fotó: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette Keresztényszociális Unió (CSU) kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét a Bajorországban vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban közzétett hivatalos előzetes végeredmény szerint. Az exit pollokhoz képest azért jobb eredményt értek el.

A CSU 37,2 százalékos eredménnyel végzett az élen, a 2013-ban tartott Landtag-választáson még 47,7 százalékot szerzett a párt. A CSU csaknem hetven éve a leggyengébb eredményt érte el. A német tartományt 1962 óta egy ciklus kivételével (2008-2013) egyedül kormányzó párt így várhatóan elveszíti abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben, és koalícióra kényszerül.

A nap legnagyobb nyertesei a Zöldek, eredményük 17,5 százalék, ők 8,9 százalékot erősödtek öt év alatt. Főleg a nagyvárosokban szerepeltek jól, most először egyéni körzetekben is szereztek mandátumot, a fővárosban, Münchenben a 9 körzet közül 5-ben győztek, és a würzburgi egyéni körzetet is megnyerték.

A harmadik helyet a jobboldali Szabad Választók (Freie Wähler) szerezte meg 11,6 százalékos eredménnyel. Az AfD negyedik, 10,2 százalékkal. És csak most következik az SPD 9,7 százalékkal. A szociáldemokraták a második világháború óta nem szerepeltek ilyen rosszul. Az FDP 5,1 százalékos eredményével éppen hogy csak átlépte a bejutási küszöböt. A Linke pedig 3,1 százalékkal kimaradt.

A részvételi arány 72,4 százalék volt, jelentősen emelkedett az öt évvel ezelőtti 63,6 százalékhoz képest.

Korai lenne még leírni Merkelt - Magyar Hang

Lassan alkalmazkodik, de felveszi a neki dobott kesztyűt a berlini elit.

A tartományi gyűlésnek az eddigi 180 helyett 205 tagja lesz. A CSU frakciójához 85 képviselő tartozik, a Zöldek képviselőcsoportja 38 tagból áll, a Szabad Választóknak 27, az AfD-nek és az SPD-nek egyaránt 22, az FDP-nek 11 mandátum jut.

A 91 egyéni körzetből 85 körzetet a CSU nyert meg.

A Szabad Választók, vagy a Zöldek esélyesek arra, hogy a CDU-val koalícióban irányítsák majd Bajorországot.

Nem egy egyszerű nap

A mai nem egy egyszerű nap a CSU-nak – így értékelte az exit poll eredményeket Markus Söder tartományi miniszterelnök. De a párt megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányzás folytatására. Ezért az eredmény elemzése mellett az a legfontosabb feladat, hogy stabil kormányt alakítsanak. A ZDF-nek nyilatkozva is kiemelte, hogy továbbra is ők a legnagyobb erő, bár az eredményük a korábbi választásokhoz képest rossz. Azt például meg kell vizsgálniuk, hogy miért szerepeltek ilyen rosszul a városokban.

A CSU megkapta a felhatalmazást a bajor választóktól a kormányzás folytatására – jelentette ki Horst Seehofer pártelnök Münchenben. A CSU választási központjában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy pártja nem ért el jó eredményt, és ennek okait fel kell dolgozni, de a következő időszakban „egységesen és teljes erővel” a választóktól kapott felhatalmazás megvalósítására, a kormányalakításra kell összpontosítani.

A berlini szövetségi kormányban a belügyminisztériumot vezető politikus a ZDF országos köztelevíziónak adott nyilatkozatában arról is szólt, hogy „okok egész sora” határozta meg a választási eredményt, amelyek „részben Münchenben, részben Berlinben”, részben pedig a bajor társadalomnak a CSU által nem megfelelően észlelt átalakulásában keresendőek.

Jelezte, hogy nem kíván lemondani pártelnöki tisztségéről. Mint mondta, senki sem vonhatja ki magát a felelősség alól, de „együtt folytattuk a kampányt, együtt határoztuk meg a témáit, és a vitákat is együtt folytattuk, különösen a bevándorlás jogi szabályozásáról” szóló vitát.

Markus Söder a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy valamennyi „polgári párttal” hajlandóak tárgyalni a kormányalakításról. Hozzátette, hogy a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot nem sorolja a polgári erők közé és kizárja az együttműködést vele.

Oktatás és lakhatás

„Orbán Viktor az AfD természetes szövetségese“ – mondta az Azonnalinak Gerold Otten, a szélsőjobboldali párt szövetségi parlamenti képviselője. Arra a kérdésre, hogy van-e már kapcsolat a pártok között, azt mondta, hogy hivatalosan még nincs, de informálisakat már kiépítettek. Arra, hogy akár koalícióra is léphetnének a CSU-val, úgy reagált, hogy „a CSU minden fórumon elkerül minket, semmiféle kapcsolatunk nincs“.

Az oktatás és a lakhatás voltak azok a témák, amik a legtöbbeket (több, mint a választók felét) befolyásolyásolták a szavazásban. 49 százalék tartotta fontosnak a környezet- és klímapolitikát. A menekültpolitikáról és migrációról csak 33 százalék mondta azt, hogy nagyon fontos volt neki a választási döntés meghozatalában – írja az Azonnali.

Az eredménynek az országos politikára is komoly hatása lehet, hiszen Angela Merkel pártja (CDU) szoros szövetségben kormányoz a bajor CSU-val. Koalíciós partnerük, az SPD pedig szinte megsemmisítő vereséget szenvedett.

A CSU szövetségese Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, a Sargentini-jelentést is csak egy képviselőjük szavazta meg az ötből. Igaz ő Manfred Weber néppárti frakcióvezető volt.

Az exit pollok még azt mutatták, hogy a CSU a szavazatok 35,3 százalékát szerezte meg. A második helyen a Zöldek végeztek, az ARD német országos köztelevízió adatai szerint 18,5 százalékkal, a ZDF országos köztelevízió adatai szerint 19 százalékkal. A harmadik a CSU-tól jobbra álló Szabad Választók (Freie Wähler) pártja a ZDF szerint 11,5 százalékos (az ARD-nél 11,6) eredménnyel. A ZDF az AfD-t 10,9, az SPD-t 9,6, az FDP-t 5, a Linkét 3,5 százalékra mérte. Az ARD-nél az AfD 10,9, az SPD 9,9, az FDP 5,1, a Linke 3,5 százalékkal végzett.

A végeredményre kedd környékén lehet számítani. A 180 tagú Landtagot 5 évre választják.