Az igazgatótanács rábólintott, 44 milliárd dollárért Elon Muské lehet a Twitter

Az igazgatótanács rábólintott, 44 milliárd dollárért Elon Muské lehet a Twitter

Elon Musk egy Space X-sajtótájékoztatón Floridában 2020. január 19-én. Mindig feljebb (Fotó: Reuters/Joe Skipper)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a Twitter igazgatótanácsa Elon Musk mintegy 44 milliárd dolláros (csaknem 15 ezer milliárd forintos) felvásárlási ajánlatát a közösségi platformra – írta hétfőn este a BBC.

Az ügy előzménye, hogy a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója április elején vásárolta meg a Twittert működtető közösségimédia-vállalat részvényeinek 9,2 százalékát.

Ezután röppent fel a hír, hogy Elon Musk kész felvásárolni a Twittert, a világ egyik legnagyobb közösségi platformját. A milliárdos 11 napja tett ajánlatot a platformra, állítása szerint ugyanis ő a „megfelelő ember arra, hogy felszabadítsa a cég rendkívüli potenciálját”, miközben korábban többször is panaszkodott a szólásszabadság megsértése miatt a platformon.

Eleinte sokan gondolták, hogy ez az egész csak egy újabb blöff, de kiderült, hogy nagyon is komoly az érdeklődés.

A Twitter vezetése is eleinte ódzkodott attól, hogy elfogadja a milliárdos ajánlatát, sőt, védekezni próbált az ellenségesnek minősített felvásárlás ellen, de Musk utolsó ajánlatát a vállalat hétfőn mégis elfogadta. 

Elon Musk a Twitter megvásárlása előtt nem sokkal azt üzente, reméli, hogy a legnagyobb kritikusai is megmaradnak a Twitteren, mert erről szól a szólásszabadság.  

A megállapodás értelmében egy teljes egészében Musk tulajdonában álló szervezet részvényenként 54,20 dolláros áron veszi meg a Twittert. A hétfői megállapodásban szereplő részvényenkénti ár magasabb, mint az a nagyjából 48 dolláros árfolyam, amelyen a társaság papírja még Musk első bejelentése előtt forgott, de lényegesen alacsonyabb, mint a tavalyi 70 dolláros részvényárfolyam. Az ügylet lezárulta után a Twitter magántulajdonban lévő vállalatként folytatja tovább.