Az internet szabályozásáról tárgyalt Trump és Zuckerberg, a Facebook atyja

Az internet szabályozásáról tárgyalt Trump és Zuckerberg, a Facebook atyja

Mark Zuckerberg az amerikai kongresszusi meghallgatását követően a The Wall Street Journal gazdasági lap címoldalán (Lorie Shaull/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Jó és konstruktív találkozó volt” – amelyről ezen kívül nem árultak el részleteket.

Az internet szabályozása volt Donald Trump amerikai elnök és Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója közti megbeszélés egyik fő témája, amikor az elnök csütörtökön a Fehér Házban fogadta a vállalat első emberét – közölte Daniel Roberts, a közösségi médium szóvivője csütörtökön.   

Az MTI által is közölt hírt Roberts közleményben jelentette be, hozzátéve, hogy Zuckerberg egyebek közt azért látogatott Washingtonba, hogy „meghallgassa a politika alakítóinak aggodalmait és megbeszéléseket folytasson az internet várható szabályozásáról”.

A Facebook atyja szerint a privát tartalmaké a jövő | Magyar Hang

Ha az internet jövőjén gondolkodom, azt hiszem, a manapság használt nyitott platformok helyét a zárt, privát kommunikációs csatornák veszik át - fogalmazott Mark Zuckerberg, a Facebook milliárdos alapítója egy hosszú blogbejegyzésében.

– Jó és konstruktív találkozója volt Donald Trump elnökkel a Fehér Házban – szögezte le a szóvivő, ám nem bocsátkozott részletekbe. Hasonlóképpen nem árult el részleteket a találkozóról Trump sem, aki Twitteren mindössze annyit írt, hogy a találkozó kellemes volt.

Zuckerberg csütörtökön a Capitoliumban képviselőkkel és szenátorokkal, köztük republikánus politikusokkal is megbeszélést folytatott.

A Facebook-alapítója tavaly áprilisban járt már a Kongresszus épületében, ám akkori látogatása egészen más légkörben zajlott. Mark Zuckerbergnek akkor az adatlopási botrány részleteiről kellett számot adnia a Kongresszus bizottsága előtt. Két napos meghallgatásán alaposan megizzasztották a techgurut, aki számos kérdésben nem tudta tisztázni a cégét.

Mint ismert, Donald Trump amerikai elnök 2016-os kampányába egy kis brit vállalkozást, a Cambridge Analyticát (CA) is bevonták. A tanácsadó cég módszereit számos kritika érte, a nem feltétlenül törvényes működésre akkor derült fény, amikor a brit Channel 4 újságírói rejtett kamerás riportot készítettek, amelyben a CA felső vezetői nyíltan beszéltek arról, hogyan avatkoztak be különféle országok, így például Kenya választási kampányába. De a cég, mint kiderült, összesen közel 87 millió felhasználó adatát szerezte meg illetéktelenül a Facebookról. A botrány kipattanása után hamar a Facebook felelőssége került a vita középpontjába, többen Mark Zuckerberg vezérigazgató távozását követelték, ám a kongresszusi meghallgatást követően végül a posztján maradhatott.

Tavaly ősszel mintegy 50 millió Facebook-felhasználó adataihoz férhettek hozzá hekkerek. Idén augusztusban újabb botrány robbant ki, miután kiderült, hogy a több száz alvállalkozót bérelt fel a Facebook arra, hogy leiratokat készítsenek a felhasználók Messenger-beszélgetéseiből. A cég sokáig visszautasította a vádakat, Mark Zuckerberg még a már említett kongresszusi meghallgatásán is tagadta, hogy a cég belehallgat a beszélgetésekbe.

50 millió Facebook-fiókhoz fértek hozzá hekkerek | Magyar Hang

Mintegy 50 millió felhasználójuk adataihoz fértek hozzá illetéktelenek - jelentette be a Facebook pénteken. Kedden fedezték fel a behatolást és értesítették a rendőrséget. A BBC beszámolója szerint a potenciálisan érintett felhasználókat pénteken kijelentkeztették, majd újra be kellett jelentkezniük. A vállalat közlése szerint a támadók a „View As" (Megtekintés mint) funkcióban találtak rést, amit kihasználtak.

– Önök olyan összeesküvés-elméletről beszélnek, hogy mi figyeljük, hogy mit vesznek fel a mobiltelefonok mikrofonjai, amit aztán hirdetési tevékenységhez használunk fel – hangoztatta a milliárdossá lett Zuckerberg. Mi nem csinálunk ilyet – állította. A Bloomberg leleplező cikke után végül mégis kénytelenek voltak elismerni, hogy valóban lehallgatták a felhasználókat, közleményükben azonban hangsúlyozták, hogy már felhagytak ezzel.

Az újabb botrány kapcsán a magyar hatóságok is bekeményítettek. „A Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy nem adja ki a felhasználók beszélgetéseit harmadik félnek, ha ez nem történik meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ideiglenes intézkedésként megtiltja az adatok kiadását” – közölte augusztus közepén Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

A Facebookot korábban ötmilliárd dollárra büntette az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), amiért a vállalat nem tartotta be az FTC 2012-es határozatát, és megtévesztette a felhasználóit, akik azt hihették, hogy ők döntenek a személyes adataik felhasználhatóságáról.