Az iráni karhatalom megölt egy tüntetőt, aki dudált az autójában ülve

Az iráni karhatalom megölt egy tüntetőt, aki dudált az autójában ülve

A himnuszt nem éneklő iráni válogatott (Fotó: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az iráni rezsim ellen tüntetők számára, a kormány által propagandacélokra használt vébészereplés miatt, az első meccsen a himnusz éneklésének megtagadásával demonstráló labdarúgó-válogatott esetleges jó szereplése sem okozott volna igazán örömöt. Olyannyira nem, hogy a kiesésük után (utolsó meccsükön az ősellenség Egyesült államok verte őket 1-0-ra) üdvrivalgásban törtek ki a végtelenül elkeseredett tüntetők.

Mehren Samak ellenzéki aktivista az örömünneppel való egyetértése jeléül dudált a kocsijából Bandar Anzali városban. Erre a biztonsági erők fejbe lőtték, és meghalt.

A videófelvételek tanúsága szerint szerte Iránban tartottak gúnyos örömtüntetéseket, miután kiesett a válogatott, amelyben az egyre jobban gyűlölt iszlám köztársaság reprezentánsát látták. Eközben az állami média a külső és belső ellenséges erők által a játékosokra kifejtett igazságtalan nyomást tették felelőssé a kiesésért.

Az iráni válogatott a második, Wales ellen 2-0-ra megnyert, illetve az utolsó meccs előtt már az elvárt módon énekelte a himnuszt. Ez annak lehetett a következménye, hogy az iráni politikai rendőrség Katarba küldött ügynökei megfenyegették őket az első meccs után, hogy letartóztatják és megkínozzák a családjukat, ha tovább engedetlenkednek, ahogy korábban írtuk. Ennek ellenére a tüntetők egyes csoportjai árulónak tartják a focistákat az engedelmeskedés miatt.

(BBC)