Az Iszlám Állam ezer tagját ölték meg, vagy fogták el 2022-ben

Az Iszlám Állam ezer tagját ölték meg, vagy fogták el 2022-ben

Amerikai katonák a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseivel rendezett közös hadgyakorlaton az északkeleti Haszaka tartományban a Szíria, Irak és Törökország közötti hármas határ közelében 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Mardnli)

Fotó: Ahmed Mardnli

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok és partnerei 2022-ben az Iszlám Állam több mint 1000 fegyveresét ölték meg, vagy fogták el Irakban és Szíriában  – közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) csütörtökön.

Michael „Erik” Kurilla tábornok, az amerikai haderő irányító szervezetének parancsnoka a megjelent dokumentumban azt is közölte, hogy összesen 313 műveletet hajtottak végre az Iszlám Állam ellen, ezek közül 191-et Irakban, 108-at Szíriában. A tábornok elismeréssel említette az iraki fegyveres erőket, amelyek tevékenyen hozzájárultak a sikeres katonai akciókhoz, és szintén elismerően nyilatkozott a Szíriai Demokratikus Erők munkájáról, amelyek képessé váltak arra, hogy felvegyék a harcot az Iszlám Állammal.

Az Iszlám Állam elleni katonai fellépésre 2014-ben létrehozott többnemzetiségű össz-haderőnemi parancsnokságot (Combined Joint Task Force - Operation Inherent Resolve - CJTF-OIR) vezető Matt MacFarlane tábornok azt hangsúlyozta, hogy iraki és szíriai partnereik megbízható, javuló, illetve stabil képességei arra, hogy saját műveleteket hajtsanak végre, lehetővé teszik a szövetségesek számára, hogy állandó nyomás alatt tartsák az Iszlám Állam hálózatát – olvasható az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának közleményében.

(MTI)