Szükségkormány alakult Izraelben – Gáza egyre nehezebb helyzetben

Szükségkormány alakult Izraelben – Gáza egyre nehezebb helyzetben

Füstfelhők gomolyognak a gázai tengeri kikötőből az izraeli bombázás után 2023. október 11-én (Fotó: AFP via Europress/Mahmud Hamis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• 300 ezer tartalékost hívott be Izrael
• Egyre emelkedik az áldozatok száma
• A Gázai övezetben leállt az erőmű
• Izraelben szükségkormány alakult
• Egy amerikai törvényhozó szerint Egyiptom előre figyelmeztette Izraelt a várható támadásra
• Egy ENSZ által fenntartott iskola 11 tanára és 30 diákja halt meg a szervezet állítása szerint
• A NATO szerint Izrael válaszlépéseinek arányosaknak kell lenniük
• Amerika szeretné, ha humanitárius folyosó nyílnak a gázai civileknek
• Sajtóhírek szerint Erdogan a Hamásszal tárgyal az izraeli túszok szabadon engedése érdekében

„Háborús kabinetet” állítottak fel Izraelben – erről Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Benny Gantz ellenzéki vezető állapodott meg. Tagja lesz méga  a vezetésnek az ország védelmi minisztere is. Mindez azt jelenti, hogy a háborús időszak alatt semmilyen olyan törvényjavaslatot vagy kormánydöntést nem támogatnak, amely nem a háború lefolytatására vonatkozik, és minden vezetői kinevezés automatikusan meghosszabbodik a háborús időszakra.

Az Egyesült Államok „aktívan tárgyal” Izraellel és Egyiptommal arról, hogy a palesztin civileknek biztonságos távozási lehetőséget biztosítsanak a Gázai övezetből. – A civilek nem hibáztathatók azért, amit a Hamász tett – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője egy sajtótájékoztatón a Times of Israel szerint. Elismerte, hogy az érintett országok még nem biztosították a szabad elvonulás lehetőségét a gázai civileknek, de jelenleg is dolgoznak azon, hogy humanitárius folyosó nyílhasson.

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a republikánus Michael McCaul azt állította újságíróknak, Izraelt figyelmeztette Egyiptom a Hamász támadását megelőzően három nappal – írta a Times of Israel. A részletekről itt olvashatnak.

Törökország tárgyal a Hamásszal a fogvatartott civilek elengedése érdekében – állította egy török tisztviselő az Al Jazeera szerint. A tárgyalás megkezdésére Erdogan török elnök adott utasítást.

– Izraelnek joga van megvédeni magát, hiszen hétvégén terrortámadás érte az országot, amelyben sok civil meghalt, viszont a NATO elvárja, hogy az atrocitásokra adott válaszlépések arányosak legyenek – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetség védelmi miniszterei tanácskozásának első napját lezáró szerda esti sajtótájékoztatóján az MTI szerint. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a konfliktus folytatódása során meg kell akadályozni az ártatlan civil életek elvesztését. Stoltenberg arra is figyelmeztette az Izraellel szemben ellenséges nemzeteket és szervezeteket, hogy ne próbálják saját javukra kihasználni a kialakult helyzetet.

Izrael 300 ezer tartalékost hívott be a hadseregébe – mondta Doron Spielman őrnagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a CNN-nek. – Nincs olyan család, ahol ne lenne valaki, akit behívtak volna. Vagy sajnos, mivel ilyen kis ország vagyunk, nincs olyan család, amelynek ne lennének barátai, vagy szerettei, akik még mindig eltűntek – fogalmazott. Egyúttal megismételte a vezérkari főnök korábbi kijelentését, miszerint Izrael „minden forgatókönyvre felkészül”, miközben folytatja a szárazföldi erők felhalmozását déli határ mentén.

Spielman a Hamász által ejtett túszok kapcsán azt mondta, hogy két vezérkari főnököt neveztek ki, akik operatív szinten foglalkoznak a kérdéssel. A Hamász harcosai akár 150 embert is túszként tartanak fogva Gáza különböző pontjain, az iszlamista szervezet fenyegetése szerint elkezdi őket kivégezni, ha Izrael figyelmeztetés nélkül támad embereket Gázában.

Délelőtt közben – a BBC beszámolója szerint – Libanonból is rakétát lőttek ki Izraelre, később a Hezbollah vállalta a támadást. Az izraeli hadsereg egyből jelezte, hogy válaszul libanoni területet támad, a helyi állami média szerint két területet is lőttek. Ezzel együtt Észak-Izraelben megszólalnak a szirénák, hogy figyelmeztessék az ott élőket az esetleges újabb rakétatámadásokra.

A harcok Gáza irányában is zajlanak, éjszaka is folytatódtak az izraeli légicsapások: a hadsereg állítása szerint megsemmisítettek egy olyan létesítményt, amelyet a Hamász a repülőgépek felderítésére használt. A vadászgépek összesen több mint nyolcvan helyszínt támadtak, köztük két operatív parancsnoki központot, amelyet a terrorszervezet szerintük irányításra használt. Az izraeli hadsereg egyúttal arra figyelmeztetett, hogy „a harcok fokozódni fognak”.

Gázában egyre nagyobb a baj

Már a délelőtti órákban jelezték a gázai hatóságok, hogy gond lesz az erőművel, mert elfogy az üzemanyag, délután három óra előtt ez meg is történt. A The Times of Israel beszámolója szerint leállásra kényszerült az erőmű, az övezetet jelenleg generátorok látják el árammal. Ugyanakkor probléma, hogy azokhoz is szükség van üzemanyagra. A helyi Kormányzati Médiahivatal korábban azt közölte, hogy „ez a katasztrofális helyzet humanitárius válságot teremt a Gázai övezet minden lakója számára, amit tovább súlyosbít a megszállás folyamatos agressziója és egész lakónegyedek több száz tonna robbanóanyaggal történő lerombolása”.

Az ENSZ szerint – írja a BBC – több mint 260 000 ember kényszerült elhagyni otthonát Gázában, mivel az izraeli hadsereg továbbra is bombázza a palesztin enklávét és ez a szám várhatóan tovább fog emelkedni. A Gázai övezetben mintegy 2,3 millió ember él, és a világ egyik legnagyobb népsűrűségű területe. Izrael elzárta a víz- és áramszolgáltatást így a segélyszervezet szerint egyre nagyobb kihívást jelent az alapvető szükségletek kielégítése is. Az Aljazeera közben azt írta, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) élelmiszer- és orvosi ellátmányt kért a Gázai övezetbe, „de Izrael elutasította”. Utóbbival összhangban Israel Katz, az ország infrastruktúráért, energiáért és vízért felelős minisztere arról posztolt az X-en (korábban Twitter): addig fogják szigorítani Gáza ostromát, amíg a Hamász jelentette fenyegetés meg nem szűnik. 

Szerda este a CNN arról számolt be: egy ENSZ által fenntartott iskola 11 tanára és 30 diákja halt meg az erőszakban a szervezet állítása szerint. További három pedagógus és nyolc tanuló pedig megsérült. Gázában 92 ENSZ iskolában tartózkodnak civilek, miközben folyamatosan fogy a víz, illetve az élelmiszer. 

A Gázai övezet kórházaiba érkező sérültek száma is egyre nő és egyre nagyobb, a helyi hírek szerint kifogytak az alapvető gyógyszerekből. A BBC azt írta, hogy a bombázások megkezdése előtt a gázai egészségügyi rendszer már az összeomlás szélén állt az izraeli blokád miatt, most pedig már csak idő kérdése, hogy mikor omlik össze teljesen. Az Aljazeera azt írta, hogy Izrael megakadályozza az orvosi ellátmányok bejutását Gázába, állításuk szerint egy Egyiptomból érkező, orvosi ellátmányt szállító humanitárius konvojt kedden izraeli légitámadással fenyegettek meg.

Emelkedik az áldozatok száma

Az áldozatok száma is folyamatosan emelkedik mindkét oldalon: Izraelben a hírek szerint már 1200 áldozatról tudni, míg a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint szombat óta már több mint 1100 palesztin halt meg, és 5339-en pedig megsérültek.

Az MTI beszámolója szerint az izraeli katonák több mint háromezer be nem vetett fegyvert és az elhúzódó harcokra élelmet biztosító csomagokat találtak a Hamász terroristáinak nyomában. Vagyis szerintük a magukkal hozott fegyvereknek csak kis részét használták fel, és ezért a hadsereg szakértői úgy vélik, hogy a megtörténtnél is sokkal jelentősebb terrortámadásra készültek. A fel nem használt fegyverek között 5-8 kilométeres hatótávolságú, orosz gyártmányú Kornyet típusú páncéltörő rakéták, különféle pokolgépek, kézigránátok, Kalasnyikov gépkarabélyok, kommandós kések, lőszerek, kamikaze drónok, az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta gyárt ott, LAW gyártmányú páncéltörő rakéták, páncéltörő aknák, vállról indítható rakéták és még sok más fegyver található. Emellett az éjjellátó készülékeket, titkosított rádiókat, energiaszeleteket és datolyacsomagokat, motivációs matricákat Mohamed Deifnek, a Hamász katonai szárnya vezetőjének becenevével, valamint gyúlékony anyagokat tartalmazó csomagokat is hátrahagytak. A katonai becslések szerint azt tervezték, hogy több száz terrorista több napig tartózkodik és harcol és ejt túszokat Izraelben. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hadseregtől származó becslései szerint több mint kétszáz izraelit hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe a terroristák szombat reggel indított, meglepetésszerű támadásukban.

 

Címkék: Izrael, Gáza