Az izraeli hadsereg lebombázta a gázai toronyházat

Az izraeli hadsereg lebombázta a gázai toronyházat

A gázai toronyház összeomlása 2021. május 15-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy izraeli légicsapást követően összeomlott a gázai toronyház néven ismert épület a palesztin Hamász által igazgatott Gázai övezetben – jelentette a brit közszolgálati adó. A BBC videót is közölt az esetről. Az épületben többek között az amerikai AP hírügynökségnek és a pánarab hírtelevíziónak, az al-Dzsazírának is volt irodája.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a légicsapás előtt az épületet evakuálták, miután annak tulajdonosa kapott egy figyelmeztetést az izraeli fegyveres erőktől. Az izraeli légierő egyik Twitter-bejegyzésében a csapást azzal indokolta, hogy a toronyházban működött a többek között az Egyesült Államok és az EU által is terrorszervezetként számon tartott Hamász katonai hírszerzésének főhadiszállása. Az izraeliek azt is hozzátették, hogy a palesztin szervezet itt is azt a jól bevált taktikát használta, amelyben „emberi pajzsokkal” védik magukat az esetleges katonai csapásméréssel szemben, hogy a semleges áldozatok láttán az ellenségre lehessen mutogatni, az mit tett az ártatlanokkal.

Szombaton tovább folytatódtak a palesztin területről indított rakétacsapások Izrael ellen. Többek között Tel-Avivot is célozták a támadások, beszámolók szerint egy ember vesztette életét. Az izraeli hadsereg szerint eddig összesen mintegy 2300 rakétát indítottak palesztin területekről az erőszak kiújulása óta.

Palesztin egészségügyi beszámolók szerint a szombati légicsapásoknak 13 áldozata volt a Gázai övezetben. Ezzel összesen 139 főre emelkedett a halottak száma a világ legnépesebb térségének számító területen. Gázai források szerint az áldozatok között van egy Gázavárostól nyugatra fekvő menekülttábor tíz lakója, köztük nyolc gyerek is.

Közben a világ több pontján – így Londonban – a palesztinok melletti tüntetéseket szerveztek szombatra, illetve a ciszjordániai Rámálláhban, de például az ausztráliai Melbourne városában is a „katasztrófa napjára” is megemlékeztek a palesztinok. Az 1947-49-es arab-izraeli háború alatt, 1948. május 14-én hirdették ki Izrael függetlenségét; az azt követő naptól pedig mintegy 700 ezer arab palesztinnak – az akkori lakosság mintegy felének – kellett elhagynia az otthonát. Az ENSZ mintegy 5 millió palesztint tart menekültként nyilván, többségük Jordániában, a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Szíriában, Libanonban és Kelet-Jeruzsálemben lakik.