Az izraeli miniszterelnök a Pfizer-oltás „jelentősen” csökkenő hatékonyságáról beszélt

Az izraeli miniszterelnök a Pfizer-oltás „jelentősen” csökkenő hatékonyságáról beszélt

Az új izraeli miniszterelnök, Naftali Bennet, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetõje az elsõ kabinetülést tartja az új kormánykoalícióról tartott bizalmi szavazás után 2021. június 13-án (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Naftáli Benet izraeli miniszterelnök egészségügyi szakértőkkel egyeztetett, utána pedig azt nyilatkozta, hogy delta-variánssal szemben „jelentősen” rosszabb a Pfizer-oltás hatékonysága, mint a korábbi mutánsokkal, illetve az eredeti vuhani vírussal szemben, írja a 444.

Mint mondta, pontos értékeket még nem tudnak, de a csökkenés számottevő. Ez a nyilatkozat részben ellentmond az eddig nyilvánosságra került vizsgálatok megállapításainak, amelyek szerint ugyan valóban érzékelhető némi csökkenés a Pfizer oltás tünetes covid-megbetegedés elleni védelmében, de az még mindig 90 százalék feletti, ami több mint elegendő.

Izrael a globális oltási kampány kezdetén nagyon elhúzott a többi országtól az átoltottságban, de az utóbbi időszakban az oltási tempó lelassult. A delta (indiai) mutáns gyors terjedése miatt Izraelben bevezettek néhány, korábban már eltörölt járványügyi korlátozást. A belső terekben újra kell maszkot viselni, és 100 főnél nagyobb rendezvényen csak oltottak vagy negatív teszteredményt produkálók vehetnek részt.