Az mRNS oltások megálljt parancsolnak a koronavírus-fertőzésnek is

Az mRNS oltások megálljt parancsolnak a koronavírus-fertőzésnek is

A beérkezett, koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-vakcinák újabb adagja a Szent László Kórházban 2021. február 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tízezer beoltott egészségügyi dolgozók alkotta csoporton bizonyították be kaliforniai tudósok, hogy a tavaly novemberben indult III. fázisú kísérletek eredménye szerint a Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS-alapú vakcina 95, illetve 94,1 százalékban akadályozta meg a koronavírus-fertőzést a második dózis megkapását követő 7. nap után – írja a Qubit.hu.

A New England Journal of Medicine (NEJM) levelezési rovatában megjelent tanulmányt idéző írás szerint ezt követően tavaly december 26. és 2021. februárja között a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i és Los Angeles-i egészségügyi központjában 36 659 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltás első adagját, 77 százalékuk, azaz 28 184 dolgozó pedig a másodikat is. 

Az ezt követő tesztelésen kiderült: a beoltottak közül 379-nél (1,03 százalék) állapították meg teszteléssel a SARS-CoV-2 jelenlétét legalább 1 nappal az oltás után. Közülük 71 százalék (az eredeti sokaság 0,73 százaléka) az első adag utáni két héten belül kapta el a vírust, amikor még nem alakul ki a teljes védettség. Azok közül pedig, akiket mindkét adaggal beoltottak, mindössze 37 ember (0,13 százalék) fertőződött meg, közülük is 22-en (0,08 százalék) a második dózis utáni 7 napon belül. Végül nyolcan voltak (0,03 százalék), akik a második oltás után 8-14 nappal, azok pedig heten voltak (0,024 százalék), akik a teljes beoltottság után több mint két héttel produkáltak pozitív PCR-tesztet.

Február 9-éig összesen 5455 egészségügyi dolgozó kapta meg legalább két héttel korábban a második adagot a San Diegó-i intézményben, 9535 pedig a Los Angeles-iben. Az eredmények azt mutatják, hogy körükben csak 0,05 százalékos volt a pozitív teszt valószínűsége.

Mint a szerzők megállapítják, biztató, hogy ennyire ritkán fordultak elő pozitív Covid-tesztek a második oltás után 14 nappal. Az eredmény arra utal ugyanis, hogy a klinikai körülmények között mért hatásosság a való életben, a vírusnak való fokozott kitettség esetén is megáll.

Az adatok ugyanakkor megerősítik, hogy még magas átoltottság mellett is létfontosságú továbbra is betartani a vírus terjedését csökkentő közösségi higiéniai szabályokat: a maszk viselését, a távolságtartást, a gyakori tesztelést és a tünetekre való fokozott odafigyelést, amíg a nyájimmunitás ki nem alakul.