Az Odessza elleni orosz támadások után sem függesztik fel a gabonaexportot

Az Odessza elleni orosz támadások után sem függesztik fel a gabonaexportot

Gabonatároló silók az odesszai kikötőben 2022. augusztus 19-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az orosz erők vasárnap folyamatosan támadják a kelet-ukrajnai Bahmutot az orosz hadsereg, és arra a négy tartományra összpontosítanak, melyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember végén kijelentette, hogy annektálta, addig szombatról vasárnapra virradóra Oroszország drónokkal támadta a nyugati Odessza energetikai létesítményeit. Az Euronews beszámolója szerint reggelre minden nem létfontosságú infrastrukturális létesítmény áram nélkül maradt.

Odessza az ukrán gabonaexport egyik fontos kiindulópontja, így félő volt, hogy a támadások miatt akadozhat a hajók indulása, de Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter bejelentette: a várost ért támadások ellenére a kereskedők nem tervezik a gabonaexport felfüggesztését Odessza kikötőjéből. Szolszkij azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy vannak problémák, de mivel a kikötő alternatív energiaforrásokat használ, így nem várható, hogy lassulna a szállítás.

 

Moszkva október óta rakétákkal és drónokkal támadja Ukrajna energetikai infrastruktúráját, súlyos energiaellátási problémákat okozva ezzel az országnak. A szombat éjszakai támadást követően odesszai hatóságok közölték, a város áramellátása „az elkövetkező napokban" helyreáll, a hálózatok teljes rekonstrukciója viszont két-három hónapot is igénybe vehet. Közben az ukrajnai gabonaexport december első nyolc napján 47,6 százalékkal, 1,09 millió tonnára csökkent az egy évvel korábbihoz képest – derült ki az ukrán mezőgazdasági minisztérium jelentéséből.