„Az oltatlan életek is számítanak” – tüntettek Máltán, ahol már a két oltás sem elég, ha régi

„Az oltatlan életek is számítanak” – tüntettek Máltán, ahol már a két oltás sem elég, ha régi

Korlátozás-ellenes tüntetők Vallettában 2022. január 23-án (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a fapados légitársaságok év eleji akcióinak köszönhetően már akár hétezer forint körüli áron is elcsíphetünk egy retúr repülőjegyet Máltára, a szigetország múlt hétfő óta különösen szigorú beutazási szabályokat vezetett be a 18 év feletti utazókra: már a két oltás sem elég, ha a második dózis felvétele óta több, mint három hónap telt el. Sőt, akár három oltással is lehetnek problémáink: a jelenlegi szabály szerint ugyanis az sem elegendő, ha a harmadik, emlékeztető oltás után eltelt kilenc hónap. Egyelőre kevés ilyen ember lehet a világon, de ahogy telik az idő, ez valós problémát jelenthet az utazóknak – szombaton repültünk a mediterrán szigetre, és a belépéskor nagyon szigorúan ellenőrizték az uniós oltási igazolványokat. Akinek akár egy nap is hibádzott a feltételek maradéktalan teljesítéséhez, az karanténba került.

Ráadásul nem csak a belépés nehezedett meg Máltára, hanem ellehetetlenült a vendéglőbe, kávézóba járás is azoknak, akik nem rendelkeznek oltással vagy több mint három hónapja kapták meg a második adagot. Az éttermi-kávéházi személyzet már belépéskor ellenőrzi az igazolványokat egy okostelefonra telepített alkalmazás segítségével, és akinél jelez a rendszer, az csak elvitelre rendelhet ételt és kint kell megvárnia, amíg elkészül. E sorok írója Romániában kapta meg az első két oltást és Magyarországon a harmadikat, és mivel két különböző uniós igazolása van, ezt a rendszer nem tudja értelmezni – így a pincérek jóindulatán múlik, hogy felülbírálják-e az applikáció döntését és engednek leülni az asztalhoz annak ellenére, hogy rendelkezem három oltással. Az új szabályt a kocsmák és az edzőtermek látogatóira is kiterjesztették.

A szigorított rendelkezések természetesen a helyeikre is érvényesek, ennek köszönhetően a bevezetésüket követő hétvégén, vagyis vasárnap komoly tüntetés volt ellene a fővárosban, Vallettában.

Kétségbeejtő a helyzet – mondta több száz dühös ember előtt a rendezvény egyik szónoka a Szent György téren, ezért a vendéglősök petíciót indítanak, hogy szüntessék meg a nemrég bevezetett szigorításokat. „Szabadságot akarunk”, „Le a COVID-diktatúrával”, „Az oltatlan életek is számítanak” – ilyeneket skandáltak a tüntetők. Egy itt élő ír felszólaló arra emlékeztetett: a hazájában a koronavírus-járvány ellen bevezetett korábbi intézkedések nagy részét eltörölték.

Ugyan decemberben még Málta volt az egyik legaggasztóbb helyzetben az EU országok közül új koronavírus-fertőzések tekintetében, alig egy hónap múlva már a második legalacsonyabb napi fertőzésszámot regisztrálják. Ennek köszönhetően a hétvégén Robert Abela miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány február első hetében megkezdi a Covid-19 korlátozások enyhítését.

December közepén az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ Máltát kilencesre értékelte, ami akkor a legmagasabb pontszám volt a kontinensen. A 8,2 és 10 közötti pontszámok azt jelentik, hogy egy országot a világjárvány szempontjából „nagyon aggasztónak” tartanak. A legutóbbi felülvizsgálat során azonban Málta 6,5 pontot kapott, ennél alacsonyabb, 5,8-as értéket csak Ausztria ért el. Most az unióban Bulgária helyzete jelenleg a legaggasztóbb, az ország 9,5 pontot kapott.

Címkék: Málta, koronavírus