Lavrov: az amerikaiak nem engedik, hogy az ukránok elfogadják a „minimális” követeléseiket

Lavrov: az amerikaiak nem engedik, hogy az ukránok elfogadják a „minimális” követeléseiket

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter megbeszélésük kezdete előtt Reykjavíkban 2021. május 19-én, egy nappal az Északi-sarkvidéki Tanács ülése előtt.
MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította, hogy az Egyesült Államok tartja vissza az ukránokat attól, hogy egyetértésre jussanak az orosz követelésekről. „Folyamatosan azt érezzük, hogy az ukrán delegációt korlátozzák, nagy valószínűséggel az amerikaiak, és nem hagyják nekik, hogy beleegyezzenek azokba a követelésekbe, amelyek, úgy gondolom, abszolút minimálisak” – mondta a külügyminiszter.

Lavrov semmiféle bizonyítékot nem hozott fel annak alátámasztására, hogy valóban az amerikaiak irányítják az ukrán tárgyalódelegációt, és erre sem az amerikai, sem az ukrán vezetés nem utalt egyszer sem.

Az orosz külügyminiszter az orosz-kínai kapcsolatokról szólva elmondta, hogy azok egyre szorosabbak lesznek, a jelenlegi politikai helyzet fényében. „Azokban az időkben, amikor a Nyugat aláássa a nemzetközi világrend alapjait, természetesen nekünk [Oroszországnak és Kínának] – két nagyhatalomként – el kell gondolkodnunk azon, hogy hogyan éljünk tovább ebben az új világban” – fogalmazott Lavrov.

Oroszország katonai eszközöket kért Kínától. Biden amerikai elnök Hszi kínai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében komoly következményeket helyezett kilátásba, ha Kína teljesíti az orosz kérést. Kína nem ítélte el az orosz agressziót, mindössze annyit jelentett ki, hogy „a háború senkinek sem áll érdekében”.

Címkék: ukrajnai háború

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.