Az orosz rendőrség és az FSZB is megjelent Navalnij betegágya mellett

Az orosz rendőrség és az FSZB is megjelent Navalnij betegágya mellett

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csütörtökön mérgezés gyanújával az omszki kórházba került ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij állapotáról továbbra is egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. 

Anatolij Kalinyicsenko, a kórház helyettes főorvosa délután közölte, hogy állapotát sikerült stabilizálni. Korábban még arról beszélt, hogy az orvosok „reálisan küzdenek (Navalnij) életéért”.

Kira Jarmis, az orosz ellenzéki politikus sajtótitkára és az omszki egészségügyi hivatal szerint kómába esett. Alekszej Venegyiktov, a független hangvételű Eho Moszkvi rádió főszerkesztője úgy értesült, hogy Navalnij már önállóan lélegzik.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a politikus csapata kihívta a rendőrséget a kórházba, azóta kiderült, hogy a kórházban megjelentek a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei is. Hivatalos diagnózist egyelőre nem közöltek, de a tervek szerint ez még a nap folyamán megtörténik.

Az ellenzéki politikus sajtótitkára emlékeztetett arra, hogy Navalnijt korábban egyszer már megmérgezték a fogházban, ahová több nem engedélyezett megmozdulás miatt zárták, és felvetette, hogy most is mérgezés áldozata lehet. 

 

Ezzel szemben Kalinyicsenko doktor szerint nincs bizonyosság afelől, hogy (a páciens) állapotának oka mérgezés. – Természetesen a mérgezést az állapotromlás egyik lehetséges okaként vizsgáljuk – tette hozzá. 

Jaroszlav Asihmin, aki 2013 óta a politikus kezelőorvosa, a Meduza ellenzéki hírportálnak nyilatkozva közölte, hogy tárgyalások folynak Navalnij Nyugat-Európába, Strasbourgba vagy Hannoverbe való szállításáról, ezt azonban megnehezítik a Covid-19-járványhelyzet miatt bevezetett közlekedési korlátozások. Asihmin úgy vélekedett, hogy Hannoverben jobb toxikológiai kivizsgálást kaphatna, mint Moszkvában, ugyanakkor Kalinyicsenkóhoz hasonlóan azt mondta, hogy a mérgezés nem bizonyított.

A Kreml is megszólalt az ügyben. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte, hogy a Kreml, ha ilyen kéréssel fordulnak hozzá, kész lesz segíteni abban, hogy Navalnijt külföldi gyógykezelésre evakuálják. Mint mondta, ha a laboratóriumi vizsgálat megállapítja a mérgezés tényét, az ügyben nyomozás indul.

Azt is közölte: a Kreml tudatában van annak, hogy Navalnijt súlyos állapotban kezelik Omszkban, és hogy a legjobb helyi orvosok moszkvai szakértőkkel konzultálnak, illetve mindent megtesznek, amit csak lehet.

Navalnij júliusban a bíróság által kirótt súlyos bírság terhe miatt kénytelen volt feloszlatni az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy Navalnijt 2012-ben és 2014-ben politikai indítékkal tartóztatták le Oroszországban, amivel megsértették emberi jogait.

Frissítés:

A Cinema for Peace Foundation nevű német alapítvány mentő helikoptert indít az orosz politikusért. 2018-ban szintén ők szállították Pjotr Verzilovot Berlinbe, miután az aktivistát Oroszországban megmérgezték.

A Cinema for Peace Foundation hozzátette: a Charité berlini egyetemi kórház kész ellátni Navalnijt.